Shalom, Izrael! – Egy éj a zsidónegyedben

Szerte az országban idén is megrendezik a Múzeumok Éjszakája elnevezésű, nagyszabású kulturális programsorozatot, amelyhez természetesen csatlakozik a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, valamint a Dohány utcai zsinagóga-komplexum és a Rumbach-zsinagóga is. Ne feledjék: kezdés június 22-én, szombaton este a sábesz kimenetelével, tehát szombatbúcsúztatással, amelyet dr. Frölich Róbert országos főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga rabbija vezet. A rendezvények a Múzeumok Éjszakájára érvényes karszalaggal látogathatók.

 ESTE 21 ÓRA 50-TŐL HAJNAL FÉL KETTŐIG.

Helyszínek: Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár; Dohány utcai zsinagóga; a múzeum előtti Herzl-park; Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga.

Fontos: a zsinagógákban a férfiak számára kipa vagy egyéb fejfedő viselése szükséges.

 A Múzeumok Éjszakája önmagában véve is különleges programokat ígér, hiszen ezen az éjjelen az intézmények kitesznek magukért, s igyekeznek különlegesebbnél különlegesebb eseményekkel szolgálni a nagyszámú közönséget.

De számunkra ez a szombat éjjel még különlegesebb, hiszen ilyenkor szabadtéri hávdálá szertartással (azaz közös szombatbúcsúztatással) vághatunk neki a kulturális feltöltődést ígérő éjszakának. A hávdálát dr. Frölich Róbert országos főrabbi vezeti a Dohány utcai zsinagóga előtt június 22-én, szombaton este 9 óra 50 perctől. A hávdálá magyarul elválasztást jelent: azt jelképezi, hogy különbséget kell tennünk a szent és a profán, az ünnepnap és a hétköznap, a világosság és a sötétség, a szombat és a hét többi napja között.

PROGRAMOK A DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGÁBAN

 22.30 órától vezetett séták a Dohány utcai zsinagógában
Az éjszaka folyamán – összesen négy alkalommal – idegenvezetők segítségével ismerkedhetnek meg a zsinagógával, a templom történetével és érdekességeivel.
A vezetett séták időpontjai: 22.30, 23.00, 23.30 és 01.00


PROGRAMOK A ZSIDÓ MÚZEUMBAN

22 órától: Múzeumi tárlatvezetések
A zsidó múzeumban este tízkor kapunyitás, majd tárlatvezetések a Tamid: mindig című állandó kiállításon, amihez játékos kvíz is kapcsolódik.

22 órától: Futballmágusok és labdazsonglőrök itthon és a nagyvilágban
Magyar zsidó labdarúgók, edzők és az elit futball – Pop-up kiállítás

22 órától zárásig: Kérdezd a rabbit!
Ezen az éjjel dr. Verő Tamás főrabbi sem alszik, hiszen este 10-től zárásig áll a közönség rendelkezésére: a „szuperrabbi” a Kérdezd a rabbit! keretében minden, a zsidó vallással, hagyománnyal, történelemmel kapcsolatos kérdésre válaszol.

23 óra: Múzeumi beszélgetés: a foci a zsidó családok életében
Kollégánk, Vadas Iván édesapja az izraeli foci egyik első profi edzője volt, – vele beszélgetünk arról, hogy miképpen szőtte át egy hagyományhű zsidó család életét, döntéseit és választásait a sport.


PROGRAMOK A HERZL TÉRI SZABADTÉRI SZÍNPADON

22 órától zárásig: „Herzl Beach”
A zsidó múzeum előtti téren állt hajdan Herzl Tivadar szülőháza. A modern Izrael megálmodójának emlékét idézzük fel a zenehallgatásra, beszélgetésre, kellemes lazulásra is alkalmas Herzl-parkban.

22.30 óra: Shalom, Jeruzsálem! – Malek Andi Soulistic koncert
A múzeum előtti Herzl téren késő este fél 11 órakor kezdődik a „Herzl Beach”, a szabadtéri színpadon pedig a Malek Andi Soulistic koncertje.

A zenkar a koncert első felében jiddis és klezmer motívumokra épülő, vérpezsdítő ritmusú dalokat ad elő, míg a műsor második felében Malek Andi a szívének legkedvesebb magyar szerzők – többek között Fényes Szabolcs és Gábor S. Pál – dalait énekli. Olyan slágereket hallhatunk majd tőle, mint a Félteni kell, a Hosszú, forró nyár, vagy a Himnusz a nyárhoz. Természetesen nem maradhat ki a repertoárból Seress Rezső Szomorú vasárnapja sem, de felcsendül majd a Jiddise máme és a Bei mir bistu shein is. Az éjszaka során Jáger Banditól különleges hangszerelésben szólal meg két gyönyörű zsidó mű: az Osze salom és a Jerushalajim shel zahav.
A zenekar tagjai: Malek Andrea – ének, Jáger Bandi – zongora, Orbán György – bőgő, Lakatos Pecek András – dob


PROGRAM A RUMBACH SEBESTYÉN UTCAI ZSINAGÓGÁBAN
PONTOS CÍM: 1074 Budapest, Rumbach Sebestyénutca 11-13.

22.30 órától: Zenél (is) a ház
A nyári napforduló éjszakáján zenés házbejárásra hívunk minden kedves érdeklődőt. A sétát a zsinagógatértől a Metrum együttessel és Móser Ádám közreműködésével klasszikus zene és tangóharmonika kíséri a rabbilakásig, miközben egy előadótérből térünk be egy zenés kávéházba. Vagy éppen az ellenkezője igaz? Járjon utána velünk! 
A különleges zenés sétákat 22.30 és 00.30 között 40 percenként indítjuk.

Shalom, Izrael! – Egy éj a zsidónegyedben

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
2024. június 22. 22:30 - 2024. június 23. 0:20
  • zene
Shalom, Jeruzsálem! – Malek Andi Soulistic koncertJiddis, szefárd és izraeli dallamok, magyar klasszikus slágerek! Sok tánc, közös éneklés és jó… Tovább
Folyamatos program (2024. június 22. 22:30 - 2024. június 23. 1:30)
  • attrakció
22.30 órától: Zenél (is) a ház A nyári napforduló éjszakáján zenés házbejárásra hívunk minden kedves érdeklődőt. A sétát a zsinagógatértől a… Tovább
Folyamatos program (2024. június 22. 21:50 - 2024. június 23. 1:30)
  • attrakció
Shalom, Izrael! – Egy éj a zsidónegyedben Szerte az országban idén is megrendezik a Múzeumok Éjszakája elnevezésű, nagyszabású kulturális… Tovább