Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
Folyamatos program (2022. június 25. 12:00 – 19:00)
  • tárlatvezetés
A pestszentlőrinci Marczell György Főobszervatóriumban 12 órakor indul a barangolás.  Az érdeklődők előzetes regisztrációt követően (events.met.hu/… Tovább

Az obszervatórium tudományos megfigyeléseket végző intézetet jelent. A Marczell Györgyről elnevezett obszervatóriumot 1952-ben elsősorban a magaslégköri megfigyelésekre hozták létre, de az elmúlt 70 év során számos meteorológiai, légkörfizikai, levegőkémiai megfigyelésnek, kutatásnak adott otthont.

Tanösvény séta

A pestszentlőrinci obszervatórium meteorológiai tanösvényén megismerkedhetnek egy hagyományos meteorológiai műszerkert mérőeszközeivel, valamint egy automata meteorológiai állomással. Bemutatjuk a kalibráló laboratórium műszereit és tevékenységét, a korszerű távérzékelési eszközöket (radar, villámdetektor, cseppspektrum-mérő, felhőalapmérő...), a napsugárzás összetevőinek mérésére szolgáló készülékeket. A mindennapos észlelés része a rádiószonda felbocsátása, melynek szintén részesei lehetnek a látogatók. Bepillantást adunk a levegőminőség mérési és értékelési folyamatába, a légkörbe kerülő szennyezőanyagok számítási módszereibe, a légszennyezés időbeli alakulásába.

12 órakor indul a barangolás.  Az érdeklődők előzetes regisztrációt követően (events.met.hu/muzej), szakembereink segítségével ismerkedhetnek meg az itt folyó mérési, szolgáltató és kutató munkával. Több alkalommal útjára engedünk egy magaslégkört kutató rádiószondát. Karszalag a helyszínen is kapható.

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készül. A felvételeket az OMSZ Adatkezelési szabályzata szerint kezeljük.