Budapest Főváros XVI. kerület Önkormányzata 2016. márciusában hozta létre a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központot (KHEK).

Intézményünk ars poetikája múltunkat, gyökereinket kutatni, feltárni, ápolni és tudásunkat átadni utódainknak.

Sajátosságunk, hogy három helyszínen három arculattal rendelkezünk: a Helytörténeti Gyűjtemény a mátyásföldi villában, a parasztporta a Cinkotai Tájházban és az árpádföldi emlékhely a Tóth Ilonka Emlékházban – mind a miénk, kerületieké.

Elérhetőségeink: Telefonszám: 06 1 604 8342 E-mail: [email protected]

 

KHEK Helytörténeti Gyűjteményben, a mátyásföldi székhelyen folynak a már évtizedes helytörténeti kutatómunkák, kiadványok szerkesztése, kiállítások rendezése.

Gyűjteményünkben szakemberek és érdeklődők kutatják kertvárosunk tárgyi és írásos emlékeit, melyek a kiállítótérben megtekinthetők. Lehetőség van a digitalizált, archivált anyagok megismerésére is. Helytörténeti kutatóink az ismereteket rendszerezik és folyamatosan közzéteszik a Kertvárosi Helytörténeti Füzetek című kiadványsorozatban. A kiadványok a helyszínen megvásárolhatók.Ezen túl a hely szelleméhez illő rendezvényeknek ajánljuk szabad termünket.

A KHEK, mint önkormányzati intézmény 2016-ban azzal a céllal jött létre, hogy a kerület múltját, gyökereit kutassa, feltárja, ápolja és az összegyűjtött tudást átadja az utódoknak.

Az intézmény három helyszínnel rendelkezik: a mátyásföldi Helytörténeti Gyűjteménnyel, a cinkotai Tájházzal és az árpádföldi Tóth Ilonka Emlékházzal.

A Helytörténeti Gyűjteményben folynak a már évtizedes helytörténeti kutatómunkák, kiadványok szerkesztése, kiállítások rendezése. Szakemberek és érdeklődők kutatják kertvárosunk tárgyi és írásos emlékeit, melyek a kiállítótérben megtekinthetők. Lehetőség van digitalizált, archivált anyagok megismerésére is. Helytörténeti kutatóink az ismereteket, elődtelepüléseink történetét, anekdotáit rendszerezik és folyamatosan közzéteszik a Kertvárosi Helytörténeti Füzetek című kiadványsorozatban.

Helytörténeti Gyűjtemény: 

1165 Budapest, Veres Péter út 155-157. - A könyvek itt megvásárolhatók

Csoportoknak előzetes bejelentkezés a +36 1 604 8342-es telefonszámon vagy a rendezveny@helytortenet16.hu levelezési címen.

 

Múltbéli utazás a Kertvárosban

2022. decemberében jelent meg Múltbéli utazás a kertek alatt-A XVI. kerület régészete című hiánypótló kötet a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ gondozásában.

A kötet megjelentését unikumnak számító, 2023. június 30-ig megtekinthető kiállítás kíséri. Az időszaki kiállításon a Budapesti Történeti Múzeum tulajdonában levő, a kerületben talált régészeti emlékeket tekinthetik meg az érdeklődők a Kertvárosi Helytörténeti Gyűjteményben, a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ intézményében. Tárlatvezetés minden egész órában, 17 órától 23 óráig.

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
Időszakos kiállítás
  • kiállítás
  • tárlatvezetés
2022. decemberében jelent meg Múltbéli utazás a kertek alatt-A XVI. kerület régészete című hiánypótló kötet a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet… Tovább