HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum – Kerepesi úti hangár

A HM HIM Kerepesi úti laktanyájában található Hangárban a Gépesített Haditechnikai Gyűjtemény számos különlegesebb darabja fellelhető. Olyan féltett darabok vannak itt tárolva, mint például az 1940 M Nimród páncélvadász és légvédelmi gépágyú, amelynek összesen gyártott 185 példányából mindössze 2 maradt fenn, ezek közül egy található Magyarországon. Egyben ez az egyetlen második világháborús magyar gyártású harcjármű is, amely hazánkban fellelhető. További ritkaságok találhatók az itt tárolt tüzérségi eszközök között: svéd licensz alapján Magyarországon gyártott 40 mm légvédelmi gépágyú, német 75 mm-es páncéltörő ágyú (a híres „PAK”), valamint első világháborús osztrák-magyar lövegek és aknavetők, és második világháborús szovjet lövegek. A járművek közül a Nimród mellett kiemelhető a zárt felépítményű BTR–152 lövészpáncélos, de találunk itt első világháborús ruhafertőtlenítő kocsit vagy éppen tábori mobil sütőkemencét is. Fontos kiemelni, hogy a Hangár elsősorban nem kiállítótér, hanem tárolóhely, ahol kiállításra kész műtárgyak mellett kisebb előkészítést követően kiállítható, illetve kisebb felújításra váró műtárgyak is megtalálhatók.

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, melyet a [email protected] címen lehet megtenni. A látogatás 30 fős csoportokban, óránként történik, 18.00, 19.00, 20.00. 21.00, 22.00 és 23.00 órás indulási időpontokkal.

Programjaink

A szívre kattintva add hozzá a programot a kedvenceidhez! A kedvencek menüpontban rendezhetők, nyomtathatók, vagy e-mailben is elküldhetők a kiválasztott programok.
2021. június 26. 18:00 – 2021. június 27. 00:00
  • előadás
  • kiállítás
  • tárlatvezetés
A HM HIM Kerepesi úti laktanyájában található Hangárban a Gépesített Haditechnikai Gyűjtemény számos különlegesebb darabja fellelhető. Olyan féltett… Tovább