A 2009 óta működő Budapesti Építészeti Központ, a FUGA az építészet bemutatásának reprezentatív helyszíne. Az intézmény elsőrendű üzenete: az építészet a kultúra elválaszthatatlan része. A különböző művészeti ágakból érkező alkotók bemutatásával az építészet és a társművészetek kapcsolatát kívánjuk erősíteni. Célunk, hogy a kultúrafogyasztó közönség otthon érezze magát. 

Budapest 150 / Lugosi András várostörténész előadása

Lugosi András előadása – Kéjhölgyek a kávéházban: a bordélyrendszer története Budapesten 1850-1928

A FUGA a TILOS RÁDIÓ és a STAND UP HISTORY közös sorozata

Előadó: Lugosi András várostörténész
Moderátor: Consti / TILOS RÁDIÓ

A 19. századi népességrobbanás következtében létrejött modern metropoliszokban a prostitúció botrányos méreteket öltött. A két jelenség olyan mértékben összenőtt, hogy a tömegessé váló és a filantróp csoportok állandó felháborodása által kísért üzleti szexualitás egyenesen nagyvárosképző tényezővé nőtte ki magát. Éppen ezért Budapest történetét sem lehet úgy megírni, illetve elbeszélni, hogy abban a prostitúció problémájának ne szentelnénk önálló fejezetet.

A este folyamán a Pesten 1850-ben bevezetett első bordélyrendelettől kezdve kísérjük nyomon a fővárosi bordélyrendszer és a minden tiltás ellenére azon kívül szerveződő titkos prostitúció történetét, különös tekintettel a kávéházakra és más olyan helyekre, ahol az berendezkedni igyekezett a férfi kereslet számára elérhető, de a rendőrhatóságok előtt mégis rejtve maradó módon.

Rössler Mária alakján keresztül megkíséreljük megrajzolni a korabeli bordélyos társadalmi profilját annak deviáns és normakövető változatával egyetemben. Élelmes vállalkozókat vagy a prostituáltak kizsákmányolóit kell-e bennük látnunk? A prostituált és a kliens viszonya a férfiuralom legszélsőségesebb formája, vagy a szexuális kielégülést kereső férfiak és a magasabb jövedelmet súlyos normaszegés árán is elérni kívánó nők veszélyekkel terhes, de legalább korlátozott mértékben a kölcsönös előnyök elérésével kecsegtető interakciója volt-e? A bordélyházban dolgozó lányok egészségügyi ellenőrzése egy jól működő közegészségügyi rendszerként funkcionált, vagy a prostituáltak megalázásának hatékony hatalmi eszköze volt-e? Miért volt szükség leánykereskedőkre a bordélyrendszer működtetéséhez? Miért nem tudott konszolidálódni a bordélyrendszer fennállásának 78 éve alatt? Hogyan és miért váltotta fel a leánykereskedőt a kerítő? Mi következett a bordélyrendszer után a new york-i egyezményen innen és túl?

Belépőjegy: 3.000 Ft, akinek nincsen karszalagja

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
2023. június 24. 19:00 – 21:00
  • tárlatvezetés
Zenés tárlatvezetés - Keresztes Zoltán (fotók) és Józsa Sarolta Réka (versek) kiállításán Zenél dj nandesz, a Tilos Rádió Sell-ActiOn című műsorának… Tovább
2023. június 24. 21:00 – 23:00
  • előadás
Lugosi András előadása – Kéjhölgyek a kávéházban: a bordélyrendszer története Budapesten 1850-1928 A FUGA a TILOS RÁDIÓ és a STAND UP HISTORY közös… Tovább