Középkori Budavári Zsinagóga, mely 400 év után ismét eredeti funkciójában működik 2018. szeptembere óta.

A budavári Táncsics Mihály utca 26. sz. lakóházának földszintjén látható a budai zsidóság késő-középkori és török kori lakónegyedének - az egykori Zsidó utcának - a XIV. század végén épült imaháza. A déli oldalán gótikus pillérrel osztott, az északi oldalon a nők egykori imahelyének keretes ablakát őrző boltozott imaterem 1964-ben, az épület műemléki kutatása során került feltárásra majd azt követően helyreállításra. A kutatás nyomán láttak napvilágot a terem falain fennmaradt XVII. századi zsidó feliratok és ábrázolások is.

 

Egy éjszaka a zsidóság életéből

1. Az első program, mely 21:45-kor kezdődik a Budavári Zsinagógában a szombat búcsúztatás, vagyis Havdala.

2. A második program a Budai Krónika című könyv felolvasása, ezen program óránként fog újraindulni a következő időpontokban: 1. felolvasás: 22:15, 2. felolvasás: 23:15, 3. felolvasás: 24:15, 4. felolvasás: 01:15.

3. Folyamatos program, melyet a látogatók bármikor megtekinthetnek a zsinagógában lévő kivetítőn:

A kivetítőn láthatóak lesznek a Budavári Zsinagógától nem messze található mikve renoválásának képei, egy filmes összeállítás a magyarországi zsinagógákról és az Egy betemetett zsinagóga Budán című film részletei.

 

Programjaink

A szívre kattintva add hozzá a programot a kedvenceidhez! A kedvencek menüpontban rendezhetők, nyomtathatók, vagy e-mailben is elküldhetők a kiválasztott programok.
2021. június 26. 22:00 – 2021. június 27. 02:00
  • egyéb
  • film
  • kiállítás
  1. program, mely 21:45-kor kezdődik a Budavári Zsinagógában a szombat búcsúztatás, vagyis Havdala. 2. program a Budai Krónika című könyv… Tovább