Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei – Könyvtár

A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei (Könyvtár, Levéltár, Múzeum) a nagy múltú pápai Református Kollégium kötelékébe tartozik, Nemzeti emlékhely.

Korszerű nyilvános könyvtár, teológiai szakkönyvtár, egyben számos muzeális ritkaságot őrző patinás könyvgyűjtemény.  Felújított olvasótermeiben magas színvonalon várja a középiskolásokat, teológus hallgatókat, tudományos kutatókat. Állományunkban számos könyvritkaság található, ezek közé tartozik az 1841-ben alakult Képzőtársaság "Érdemkönyv"-e, melyben megtaláljuk Petőfi és Jókai saját kezűleg bejegyzett műveit.

A könyvtár folyosója kiállítótérként funkcionál, ahol állandó és időszaki kiállításoknak adunk helyet, bemutatjuk gyűjteményünk féltve őrzött kincseit. A látogatók bepillantást nyerhetnek a kollégium, a diákok (Petőfi Sándor, Jókai Mór, Orlay Petrics Soma) a Képzőtársaság valamint az egykori tanárok (Bocsor István, Tarczy Lajos) életébe. Megismerhetik a korszak fennmaradt emlékeit.

 

 

 

 

 

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
Állandó kiállítás
  • kiállítás
Tudod milyen lehetett a reformkori hős és példakép diák korában? Kik voltak hatással az útkereső ifjúra? Ismerkedj meg a diák Petőfivel! Bemutatjuk a… Tovább
Állandó kiállítás
  • kiállítás
A kiállítás a Főiskolai Nyomda XIX. századi világába kalauzolja a látogatókat. Megismerhetik a nyomda rövid történetét, a munkafolyamatokat és a… Tovább
Folyamatos program (2023. június 24. 18:00 – 2023. június 25. 00:00)
  • kreatív foglalkozás
Próbáld ki az eredeti sajtógépet! Nyomtasd ki Petőfi Nemzeti dal vagy Tolvaj huszár című versét! Nyomtatás díja 500,- Ft/lap.