Kaposvár egyik legidősebb épülete a XVIII. századi Dorottya ház, amely egykor az Esterházy hercegi család Somogy vármegyei uradalmi központja volt. Nevét Csokonai Vitéz Mihály Dorottya, vagyis a dámák diadalma a fársángon című vígeposza nyomán kapta, amelynek cselekményét a költő e házba helyezte.
A késő barokk stílusú épület az 1700-as évek közepe táján az Esterházy család számára készült, akik innen irányították somogyi birtokaikat. Udvarán több istálló állt, a háznak nagy virág- és konyhakertje volt, és terjedelmes angolpark is tartozott hozzá.
Az épületben kisebb-nagyobb találkozókat is szerveztek a vármegye urainak. 1798-ban nagy ünnepségeket rendeztek, hiszen ekkor kapta meg gróf Széchényi Ferenc a főispáni címet a királytól. Csokonai Vitéz Mihály is e tájt járt a városban, ahol tanúja volt az eseménynek. Ekkor – bár műve előszavában azt állította, sosem járt az épületben és a városban is csak egyszer – e házat választotta vígeposzának helyszínéül.

A Dorottya ház a közelmúltban került felújításra, 2024. március 8-án nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A megújult Házban Tourinform iroda, vendéglátó egység, rendezvényterem, kiállítótér és gyermekjátszó is helyet kapott.

 

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
Állandó kiállítás
  • kiállítás
Dámák Diadalma - Sorsfordító nők a magyar történelemben  A Dorottya ház Kaposváron évszázadok óta a magyar kultúra fontos helyszíne – a költő… Tovább
2024. június 22. 18:00 - 19:00
  • előadás
Film és valóság – Ami a Sissi trilógiából kimaradt Előadó: Káli-Rozmis Barbara (Erzsébet királyné kutatója) Az Ernst Marischka-féle Sissi napjainkban… Tovább