1990-ig a Veszprém vasútállomás melletti domb mélyén rejtve üzemelt a MÁV Megyei Polgárvédelmi Parancsnoksága és Vezetési Központja. Közel harminc év szünet után a HATESZ egyesület a MÁV Veszprémi igazgatóság támogatásával 2017 októberben a helyet látogathatóvá tette.

A hely biztosította volna a MÁV szolgálatban lévő személyzetének katasztrófahelyzet esetén a vasútállomás működtetését a II. VH-ban és az azt követő hidegháborús időszakban. Korhű üzemképes berendezések, használati tárgyak láthatóak, kipróbálhatóak. Tablókon követhető hogyan kellett készülni különböző csapásokra, támadásokra, melyek szerencsére nem következtek be.

Az óvóhelyek a hidegháború veszélyének elmúlásával elvesztették fontosságukat, állapotuk leromlott, 2011-ben az összes 350 nm alatti óvóhely megszűnt az országban.

Belépés nagy bátorsággal és működő zseblámpával! HA TESZ – Jobb lesz!

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
Folyamatos program (2024. június 22. 19:00 - 2024. június 23. 0:00)
  • egyéb
  • gyermekprogram
  • kiállítás
  • tárlatvezetés
1990-ig a Veszprém vasútállomás melletti domb mélyén rejtve üzemelt a MÁV Megyei Polgárvédelmi Parancsnoksága és Vezetési Központja. Közel harminc év… Tovább