A Magyar Büntetés-végrehajtás Múzeumi Kiállítóhelye Sátoraljaújhely főutcáján, a több mint száz éves korabeli Királyi Törvényszéki Palota impozáns épületében található.

A Börtönmúzeum 2007 márciusában kezdte meg működését 5 teremben, közel 250 m2-en, melynek létrehozása, működtetése egyedülálló: az intézetben elhelyezett fogvatartottak is részt vettek az építési, szerelési, gépészeti, informatikai és berendezési munkálatokban, és folyamatosan tevékenykednek a karbantartási és takarítási feladatokban.

A Magyar Büntetés-végrehajtás Múzeumi Kiállítóhelye mind országos, mind közép-európai szinten egyedülálló. A hazai és az európai börtönügyi tudományterület legfontosabb eredményeit összegzi és mutatja be az érdeklődő közvélemény és a szakma képviselői számára. A látogatóknak bepillantást enged a börtönöket körülvevő fizikai és pszichikai falak mögé. A börtön, amelynek megítélése közvéleményünkben sokszínű, ellentmondásos: helye lehet a megérdemelt szenvedésnek, de a kijózanító bűntudatnak, a megbánásnak, vagy egy új élet kezdetének is. A büntetés-végrehajtás átfogó történeti és szakmai szemléletű bemutatására Közép-Európában elsőként ez a múzeum vállalkozik. A tárlat szemlélteti a magyar történelem büntetési rendszereit, formáit, a szankciók végrehajtásának módjait, a büntetésüket töltők helyzetét, sorsát. A látogatók megismerhetik a megtorló, a testcsonkító- és halálbüntetéseket, a nemzetközi és hazai szabadságvesztés büntetés napjainkig tartó formálódását, a hazai és európai börtönrendszereket. Az érdeklődők a magyar büntetés-végrehajtás korabeli és mai intézményi rendszerét, továbbá a fogvatartottak életét, oktatását, munkáltatását, művészetét, a személyi állomány tevékenységét, munkaeszközeit is megismerhetik.

Megtekinthető három zárkahelyiség: egy az 1850-es években használatos, egy mai előírásoknak megfelelő, valamint egy álló sötétzárka, melyet az 1950-es évekig alkalmaztak.

A kiállított tárgyi anyag – közel 800 db – folyamatosan bővül. Legjelentősebb tárgyi emlékeink: 1790-es évekbeli faragott kő zárkaajtó-keret és ajtó, a lipótvári fegyintézetből származó szintelválasztó- és ablakrács, az 1800-as években használt, működőképes öntöttvas zárkakályha, eredeti akasztófa, különféle kalodák, szégyenpad, deres, pallos, béklyó, a XIX. századból származó írásos anyagok.

A kor követelményeinek megfelelően digitális múzeumi formában is feldolgozzuk a gyűjtemény anyagát a megőrzés és a könnyebb kutathatóság előmozdítása érdekében. A múzeum előterében értékesítő hely is működik, ahol a fogvatartottak által készített tárgyi emlékek – kerámiák, festmények – vásárolhatók meg. Az iskoláskorú látogatók bűnmegelőzési célú múzeumpedagógiai foglalkozáson is részt vehetnek, amely segítheti a jogkövető magatartás, kultúra kialakítását.

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
Folyamatos program (2023. június 24. 18:00 – 22:00)
  • kiállítás
  • kreatív foglalkozás
  • tárlatvezetés
A 300 éves magyarországi szabadságvesztés-büntetés történetével rendhagyó tárlatvezetéseken ismerkedhetünk meg ezen az éjszakán, olyan élményszerű… Tovább