Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
Folyamatos program (2022. június 25. 16:00 – 21:00)
  • film
  • tárlatvezetés
Programok:   Vezetett túrák: CEU Kampusztúra minden órában délután 4-től este 9-ig, regisztrációköteles! Regisztráció a 16:00 órakor kezdődő túrára (… Tovább

IDÉN MÁS HELYSZÍNEN VÁRJUK LÁTOGATÓINKAT!

A Közép-európai Egyetem részeként működő Blinken OSA Archívum 2009 óta vesz részt a Múzeumok Éjszakáján, de ez lesz az első alkalom, hogy látogatóinkat nem az Archívumban, hanem a CEU Nádor utcai épületegyüttesében várjuk.

 

A Blinken OSA Archívum a Múzeumok Éjszakáján

Az idei programjaink fókuszában az elűzött egyetem, illetve annak izgalmas és hányatott sorsú budapesti épületegyüttese áll.

Programok:

Vezetett túrák:

CEU Kampusztúra minden órában délután 4-től este 9-ig, regisztrációköteles!

 

Filmvetítés:
Az Auditóriumban a Szabadegyetem című film hosszabb változatát vetítjük angolul és magyar felirattal, a film 55 perces. Az első vetítés 4-kor kezdődik, és minden órában levetítjük este 9-ig.

A túrák a 2016-ban megnyitott Nádor u. 15-ben kezdődnek!

A CEU budapesti kampuszát alkotó Nádor utcai épületeknek a története szorosan összefonódik a belváros, a város és az ország 20. századi történetével. Festetics Antal Pollack Mihályt bízta meg a Nádor u. 9. klasszicista épületének tervezésével. A palotát, amely eredetileg lakóépület volt, a későbbiekben egy kereskedelmi bank, majd a híres Lloyd Bank bérelte. Kollégáink azt is elmesélik, hogy a második világháború után mi lett a ház sorsa. A megsérült épületben először a Katonapolitikai Osztály kapott helyet, az emeleten irodákat alakítottak ki, a pincében pedig fogdát; többek között itt őrizték a háború után Szálasi Ferencet is. Később a Gazdasági Főtanács költözött ide, majd a Gazdasági Tervhivatal használta az épületet az 1960-as évekig. Az 1970-es évektől kezdődően a METALIMPEX Acél- és Fémkülkereskedelmi Vállalat kapott helyet az egyre rosszabb állapotú épületben, amely végül 1992-ben került a Közép-európai Egyetem tulajdonába.
 

A túra során a látogatók megismerkedhetnek a CEU történetével is. Az egyetem budapesti működésének dokumentumait levéltárunk őrzi, így választ kaphatnak arra az égető kérdésre is, hogy ha elment a CEU, akkor mégis hogyan maradt itt a belvárosban?  Valóban itt maradt? Milyen intézmények működnek az épületben, mit csinál a Freeszfe a CEU-ban, mi történt az oktatással és a diákokkal, itt marad-e a régió legjobb angol nyelvű szakkönyvtára?