A budafoki barlanglakások egyidősek a településsel. Létük gazdasági okokra vezethető vissza: a mészkőbányászatra. A vájatokba mélyítették „házaikat" a bányamunkások. Az 1800-as években már 700-800 ember lakott a Promontoron durva mészkőbe vájt lakásokban. Később a szőlőműveléshez elszegődött zsellérek, végül a szegényebb gyári munkások lakták.

Napjainkra egyetlen barlanglakás, pontosabban barlanggóc (több lakás nyílik egy udvarból) maradt fenn a Verebesen. A mai Veréb utcával párhuzamosan lesüllyesztett barlangutcából nyílt, melyet az utca végéről lehetett megközelíteni. Ma ház áll az egykori lejárat helyén.

A budafoki barlanglakásoknak állít emléket mementóként a Veréb utcai barlanglakásból kialakított múzeum korabeli berendezési tárgyaival, kis udvarával.

Nyitvatartás:

A kiállítótér időpont egyeztetéssel látogatható. A látogatáshoz előzetesen be kell jelentkezni:

Appel Péter tárlatvezető 20/447-8333
Gyönki Viktória muzeológus 20/424-9280

A Barlanglakás Emlékkiállítás 2013 december 19. óta a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ telephelye.

Lakók, albérlők, iparosok – barlanglakások a mindennapokban

A 19. századtól kezdve több száz család élt barlanglakásokban Budafokon és Tétényben. Ezek a szűkös, komfort nélküli lakások egészen az 1960-as évekig lakottak voltak. Napjainkban a betemetett barlanglakások fölé házak épültek, de a mélyudvaros barlnaglakások közül egy még látogatható Budafokon.

Emlékkiállításunk az elmúlt évtizedekben az egykori barlanglakók életét, mindennapjait tárta a látogatók elé. Idén kiállításunk megújul, amelyet tematikus lakossági felhívásunk sikerének köszönhetünk.

Június 26-a a Tájházak Napja és a Múzeumok Éjszakája is, ezért délutántól egészen késő estig várjuk látogatóinkat tematikus tárlatvezetéseinken, amelyeken a barlanglakók életével, munkájával, hagyományos budafoki mesterségekkel ismerkedhetnek meg.

Programjaink

A szívre kattintva add hozzá a programot a kedvenceidhez! A kedvencek menüpontban rendezhetők, nyomtathatók, vagy e-mailben is elküldhetők a kiválasztott programok.
Állandó kiállítás
  • tárlatvezetés
Nyitva tartás: 17:00-22:00 17:00 Appel Péter: Hagyományos mesterségek Budafokon Tárlatvezetésünkön megújuló kiállításukról tudhatnak meg többet az… Tovább