A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Zséger Olívia fotóművészeti kiállítása

Időszakos kiállítás
kiállítás

TÉR-EMLÉK

Hosszú ideje foglalkoztat az épített tér és az ember által hagyott nyomok belső kapcsolata. Mind a tér, mint struktúra, kompozíció, és élettér. A nyom, mint valós fizikai jelenlét, mely lehet esetleges és lehet tervezetten létrehozott. Az utóbbi mikor magára marad lassan elenyészik. Másrészről a nyom lehet belső folyamat eredménye, mely hasonló kettősséget képvisel. Ösztönös belső hatás, késztetés.

Milyen emlékeket, idéz egy-egy tér? Ezek lehetnek illatok, ízek, érintések, hangok, képek. Képek, melyek örök érvénnyel alakítják a személy döntéseit, érzéseit, jelenlétét az életében. Nyomok a térben, a struktúrán, akár a kézzelfogható, tapintható elemekre gondolunk, akár az ember mentális, fizikai állapotára vagy az idegrendszer struktúrájára. Miként hat ránk egy tér, az ott átélt pillanat. Meddig hat, mit képes meghatározni, mitől függ az ereje, a befolyása... Mit élünk át és az milyen nyomot hagy bennünk?

Tünékeny, megváltoztatható, esetleges nyomok maradnak vagy hosszan, kitartóan újra és újra feléledő, érzelmek, gondolatok, félelmek, kétségek melyek meghatározzák az életünket. A néző előtt fotográfiák, képek sorakoznak, melyek személyes emlékeket idéznek, személyes tereket mutatnak, mégis általános, elemi mintázatok. A térstruktúrája időnként aktívan irányt mutatva vesz körül minket, máskor a magára hagyott tér az enyészet erejével hat, és idéz fel átélt pillanatokat.

A projekt képi leltár, mely pontos időpontokat, mondatokat, személyeket, érintéseket, érzéseket, kérdéseket fogalmaznak meg. Ez a leltár személyes, mély nyomokat idéző sorozat. Fontos üzenete lehet a nézőben megjelenő gondolat, mely felidézheti a saját képi leltárát.