A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Vass László Gyűjtemény és Cipőtár

Állandó kiállítás
attrakció
film
kiállítás

Vass László műgyűjtőt Veszprém Tiszteletbeli Polgárát régóta ismerik a kultúrát kedvelők; nemzetközi hírű kortárs műgyűjteménye immár két évtizede gazdagítja Veszprém kulturális életét.
Vass László cipészmester budapesti manufaktúráját ötödik évtizede tartják számon a nemzetközi divat világában; a legmagasabb minőségű tradicionális kézi készítésű cipészetek közt meghatározó márka a Vass Shoes.

A látogatók érdeklődésére tarthat számot a hagyománymentő manufaktúra sikerére alapozott kortárs műgyűjtemény egy épületben való bejárása: Vass László története biztatást adhat a kultúráért rajongók és felelősséget érzőknek, hogy az értékek őrzése, ápolása és művelése becsületes munkával eljuttathat értékek gyűjtéséhez és a magas művészettel való szoros kapcsolattartáshoz.

A rendszerváltást követő években Magyarország számos pontján alapítottak a városi önkormányzatok a megyei intézményektől független, sok tekintetben haladóbb szemléletű művészeti intézményeket, kortárs képzőművészetet bemutató városi galériákat. Így alakult meg a Szombathelyi Képtár, a Miskolci Galéria, a győri Városi Művészeti Múzeum, illetve 1993-ban a Művészetek Háza Veszprém. Az intézmény a Vár utcai épületekbe költözött, amelyek ekkor romos állapotuk miatt renoválásra szorultak. Az elkövetkező évek fejlesztései során megújult a Csikász Galéria, Várgaléria és a Dubniczay-palota épülete is. A műemléki felújítás mellett az intézmény jelentős letéti gyűjteménnyel is gazdagodott.

Vass László világhírű cipészmester az egyik legjelentősebb képzőművészeti kollekcióval rendelkező műgyűjtő Magyarországon. A mintegy 650 műalkotást jegyző gyűjteményének legelső darabjait az 1970-es években vásárolta. Vass László konstruktív és geometrikus művészetre épülő gyűjteményét 1996-ban láthatták a művészetkedvelők a budapesti Ernst Múzeumban, majd ezt követően Kaposvárott, Győrött és 1999-ben a veszprémi Csikász Galériában. Ekkor merült fel először, hogy Veszprémbe kerüljön a gyűjteményből összeállított kiállítás. A letéti szerződést 2000-ben kötötték meg. A magángyűjtemény számára a Vár u. 3-5-7. szám alatt álló házakat jelölték ki bemutatási helyszínül. Az omladozó, műemléképületek felújításánál az építészeti feladatokat Turányi Gábor és munkatársai, Csutorás László és Ignácz Erika végezték el. Az összetett, sok kihívást tartalmazó tervezési feladat során a változatos alaprajzú, különböző korokból származó épületeket a vár műemléki környezetéhez és az absztrakt művekből álló gyűjtemény szellemiségéhez illő galériatérré formálták. A Vass-gyűjtemény első állandó kiállítását 2003 júniusában nyitották meg az új veszprémi épületben. Az elmúlt 20 évben számos, nemzetközi jelentőségű tárlat valósult meg a Modern Képtárban, ahol többek között Max Bill, Sean Scully, Bernar Venet és Maurer Dóra alkotásait is bemutatták.

2022. június 25-én nyitotta meg kapuit a Művészetek Háza Veszprém gondozásában a Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény épületében külön galériaként a CIPŐTÁR, amely klasszikus lábbelik bemutatásával enged betekintést a kiveszőben lévő mesterség legmélyebb szakmai titkaiba: az egyedi lábbelikészítés fortélyait, a szakmai fogások apró mozzanatait bemutatva szemlélteti, hogyan készül el hagyományos technológiával a kortárs viseletben is megbecsült magas minőségű termék.