A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Vasba öntött történelem

Állandó kiállítás
kiállítás

Az anyag német, cseh, osztrák, orosz és magyar öntödék műremekeit tartalmazza, többségük az 1850-1950 közötti időszakban készült. A tárgyak között kisplasztikák, dísztálak és különböző díszített használati tárgyak (tükör- és képtartók, tintatartók, hamutálak, csipkézett öntöttvas tálak stb.), kályhák, kályhalapok, továbbá sírlapok, sírkeresztek és korpuszok fordulnak elő. A gyűjtemény tehát – az építészeti öntvények kivételével – a nem ipari öntöttvas kisöntvények szinte teljes termékskáláját reprezentálja.

Ahogy a magángyűjtőről írtál egykor: “Vasra költötte az utolsó vasát is” (NOL). Berczelly Attila a családi hagyományokat követve fotósként tevékenykedett, egészen addig, míg egy öntöttvas kályhát látva beleszeretett a vasöntés mesterségébe. Gyűjteni kezdte a remekműveket, míg csak bírta anyagiakkal.

Szakemberek is sok tárgyának csodájára járnak, például a kánai menyegzőt ábrázoló, 1579-ből való, Georg Schwarz által Königsteinben készített tűzhátlapnak. Vagy e tárgy párjának, az 1714-es, Bogsánban készült golgotás tűzhátlapnak, de például a munkácsi Schossel András itt látható, XIX. századi gyártmányainak is.