A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Újragondolt találmányok az elektrotechnikában és az informatikában

Állandó kiállítás
előadás
kiállítás
tárlatvezetés

Az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kara az IT evolúció állandó kiállítással és bemutatókkal várja az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján:

  • A tanulságos bemutatókon működés közben ismerhető meg az elektrotechnika és a számítástechnika több korszakalkotó találmánya, valamint az első technikai megoldásokat újragondolva, „újragombolva” a találmányok mai megfelelői. Például: a villamos árammal létrehozott fény-, a rádióhullámokkal közvetített hírközlés-, a forgó mágneses terek-, és a digitális adattárolás első és legújabb megoldásai.

A bemutatókat tartja: Dr. Jeszenszky Sándor, az Elektrotechnikai Múzeum nyugalmazott igazgatója és Dr. Kutor László, az IT Evolúció kiállítás létrehozója.

  • Az IT Evolúció állandó kiállításon számos nevezetes eredeti tárgyon keresztül a számolástechnika, az információtárolás, az elektronika és a telekommunikáció evolúciója követhető végig. A 40 vitrinben látható közel 2000 tárggyal szemléltetett fejlődés 2022-ben jelentősen kibővült. Közelről tekinthető meg például: Károly Iréneusz József szikratávíró vevője, a telefonhírmondó vevője, Klebelsberg Kuno viaszhengeres diktafonja, az első hazai gyártású számítógépek főbb elemei, az első hazai iskolaszámítógépek, továbbá az első hazai internet kapcsolatot megvalósító eszközök.

A látogatók az írásos ismertetők és mobiltelefonnal megnézhető videók mellett Dr. Kutor Lászlótól, az IT Evolúció kiállítás létrehozójától is kérdezhetnek.

 

A kiállításról készült videók itt tekinthetők meg:

https://youtu.be/harsytTxWSg

https://youtu.be/-mEWMS7EtTM

 

A program időpontjai:

Kezdés: 16:00-24:00

A bemutatók időpontjai:18:00 és 20:00 óra

 

Kinek ajánljuk a programot?

Az elektrotechnika és informatikai iránt érdeklődőknek az általános iskolai kortól felső korhatár nélkül. Különösen érdekes élmény lehet, ha a család idősebb tagjai a fiatalokkal együtt látogatják meg a kiállítást, ahol az idősebbek megoszthatják saját emlékeiket, illetve osztozhatnak a rácsodálkozás és megértés élményében.