A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Tárlatvezetés a "Bor mindenkor! Szőlő- és borkultúra a fővárosban a 17. század végétől napjainkig" című kiállításon

2022. június 25. 18:00 – 19:00
tárlatvezetés

A főváros és környékének borkultúráját bemutató időszaki tárlat megtekintése egyénileg. A kiállítás az alábbi témákat járja körül: a szőlőműves és a szőlőművelés, a szőlőfajták, a szüret, a szőlő és a vallás, a professzionalizáció, a filoxéra, a borkereskedelem, a vendéglátás, amely a boron kívül – részben a filoxéra hatására – kiterjed a pezsgő- és a pálinka fogyasztására is. Helyet kapnak a vendéglátás színterei, a fogadók, a kocsmák, s nem maradhat el a két híres fogyasztó, Jókai Mór és Krúdy Gyula kapcsolatának bemutatása a borral.
      A kiállítás utolsó fejezete a fővárosi bor történetét kíséri végig a második világháború után napjainkig. A kiállításhoz készült tematikus honlapon keresztül is megismerkedhetnek a Buda és környéke életében a 20. századig meghatározó szerepet játszó borkultúra főbb helyszíneivel, szereplőivel, változatos történetével. A tárlat a földszinten kezdődik, az I. emeleti kiállítótérben folytatódik. Kapcsolódó kamara tárlat a Törley pezsgőt mutatja be.