A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Szalontai Ábel Badacsony

Időszakos kiállítás
attrakció
kiállítás
trendben vagyunk

„A / Badacsony / fotó- és videósorozat alapja a megfigyelés, megértés és konstrukció három pillérén nyugszik. Célja, hogy kutatásokra támaszkodva képi és hangi reprezentáció segítségével mutathassak meg valami újat arról a kultúrtájról, amelyet évtizedek óta szemlélek, fotografálok, tehát a kortárs művészet eszköztárával a rögzült sztereotípiák helyett egy érzékletesebb és mélyebben értelmezett Balaton-képet ajánljak fel interpretációra.

A koncepció – amelynek lényegi mozzanata a repetíció – nemcsak gondolati, hanem a formai összegzés kísérlete is. Az ismétlődést tudatosan központban tartó fotográfiáim az ember személyes kozmikus jelenlétét vizsgálták. Az ismétlődés számomra a megértés és a befogadás ritmusát követni szándékozó alkotói nyelv. A sorozat egyik legfontosabb inspirációja az időhasználattal fenntartott kapcsolatom.

Az alkotási folyamat 2015-ben kezdődött és azóta is tart megörökítve a táj időtlenségét, a látvány maradandó, de mégis sohasem önmagát ismétlő változatainak tárolását célul tűzve. A képrögzítés technikai folyamata is változáson ment át a kezdetek óta, a kor mediális lehetőségeivel élve webkamerák távolra látó képességét is kihasználom már. A megörökített Badacsony-pillanatokat folyamatosan megosztom a közösségi média felületeken és így vált inspiráló erővé mások számára is. És így lett alkotótársam a mozgóképekre reagáló Jávorka Ádám zeneszerző is. A tőle származó képre készült hang-válaszok adták az ötletét egy új filmnek is, ahol a válogatott és összefűzött képsorok Jávorka Ádám által komponált zenei hangzással válnak teljessé."

Szalontai Ábel

A tárlat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával valósul meg.