A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Sietni tilos, nézelődni muszáj! Tisztviselőtelepi séta

2022. június 25. 19:30 – 22:00
egyéb
kreatív foglalkozás

A séta léptékváltásra kötelez: sietni tilos, nézelődni muszáj. A közös sétán „együtt járunk”. Időnként lehajolunk egy emlékért és felvesszük. Néha felemeljük a tekintetünket, ornamenseket pásztázunk, majd kíváncsian rászegezzük egy balkonon kihajoló városlakóra…

Különleges, játékos elemekkel színesített sétára várjuk ezen az estén. Botanikus, antropológus, szociológus, restaurátor, történész, muzeológus lesz a kalauzunk. Bejárjuk a „legintelligensebb falu” területét, felelevenítjük kialakulását és történetét, megidézzük a korábban itt lakó hírességek életét.

A teleppel való ismerkedésünk kiindulópontja a „Tündérkastélyként” emlegetett egykori gimnázium épülete, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum otthona.

Utunk során megfejtjük Budapest egyik legnagyobb felületű domborművét, megismerkedünk a Tisztviselőtelep templomainak építéstörténetével. Megtudhatjuk, ki is volt az a Rezső, aki a telep terének nevét adta a közelmúltig. Felkeressük a telep iskoláit és az egykori Egyesületi Házat is.

Megnézzük, hol élt a helyi gimnáziumban tanító Babits Mihály, valamint a feleségével, Valériával itt lakó Dienes Pál, és az első diplomás magyar orvosnő, Hugonnai Vilma. Szó lesz még Jókai Mór második feleségéről, néhány postagalambról, hangjegyekről, a „Tizenegyek bandájáról” és egy megbúvó, telepi növény is elárulja a származását.

Indulás: Könyves Kálmán krt. 40.

Érkezés: Szenes Iván tér

Sétamester: Pifkó Dániel, OPKM főmuzeológus

Sétavezetők: Bogdán Melinda, Csák Zsuzsanna, Cs. Tóth Levente, Péterfi Rita, Sánta Péter

Regisztrációjukat várjuk a [email protected] címen vagy jelentkezzenek a +36 1 323 5513-as telefonszámon.