A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Sárkányok éjszakája

Folyamatos program (2024. június 22. 16:00 - 23:00)
attrakció
gyermekprogram
kreatív foglalkozás

Sárkányrajongó vagy? Itt a helyed!

Mit tudsz a sárkányokról? Titokzatos, ősi, hüllőszerű lények, amelyeknek mágikus erejük van? Barlangokban és várakban őriznek mesebeli kincseket? A bölcsesség és a jólét vagy a sötétség és a gonosz erők megtestesítői? A sárkányok több ezer éve népesítik be az emberek képzeletvilágát, számos nép hagyományában kitüntetett szerepük volt, a magyar kultúrkör is bővelkedik sárkánylegendákban.

Tarts velünk a Sárkányok Éjszakáján, és tudj meg mindent ezekről a legendás lényekről!


16.00–22.00 Kalandozás a sárkányok birodalmában

Őshüllők és dinoszauruszok, a földtörténeti múlt „sárkányai”
Az MTM őslénytani gyűjteménye bővelkedik dinoszaurusz-maradványokban, amiket szemtől szemben megcsodálhatsz, megérinthetsz. Ugyanakkor a földi élet színpadán nem csak a dinoszauruszok léptek fel, mint óriási őshüllők (pl. halgyíkok, álteknősök, repülőhüllők), ezek néhány látványosabb kövülete most szintén előkerül a gyűjteményi fiókok mélyéről.

„Sárkánycsontok”
A sárkányszerű lényeket valószínűleg az egykor élt őslények csontmaradványai ihlették, most az ősmaradványainkból mutatunk be párat, amik megfoghatók, megérinthetők is lesznek. Sőt, a vállalkozó kedvű látogatókra egy kis fejtörő is vár!

Sárkány ellen sárkányfű?
A kérdés megválaszolásához vessünk egy pillantást a Süsü mesékből jól ismert Sárkányfűárus kosarába. Egyes sárkányfüvek ma eltűnőben lévő ritka, védett növények, míg másokat illóolajukért termesztenek, teaként, fűszerként használnak. A moldvai sárkányfűről a patikusnál hallhatunk, a sárkánygyümölcsöt már áruházakban is megvehetjük, de vajon miért viselik nevükben a „sárkány” jelzőt? Egykor valóban varázsszerek lehettek sárkányok ellen? Mi köze a tárkonyos ragulevesnek a sárkányokhoz? Ezen az éjszakán ez is kiderül.

Ismerd meg múzeumunk „sárkányait”!
Különleges hüllőinket, köztük a komodói varánuszt és más egzotikus állatokat mutatunk be gyűjteményünk anyagaiból. Fedezzük fel együtt rajtuk a sárkányok jellegzetes vonásait, és ismerjük meg rajtuk keresztül, hogy milyenek lehettek volna a valódi sárkányok!

Vizek sárkányai
A tengerek sárkányszerű élőlényei, tengeri csigák, egyéb gerinctelenek, különleges halak láthatóak nálunk ezen az estén, hogy általuk bepillanthassunk abba a különleges világba, ahol a tengeri sárkányokról szóló legendák megszülettek.

Az ízeltlábúak világának apró sárkányai
Ismerkedj meg néhány igazán különleges sárkányszerű lénnyel. Bemutatjuk az egyik legapróbb „sárkányunkat”, egy apró fürkészdarazsat a Sárkány-hegységből, a „sárkányfejű” lámpahordó kabócát, szitakötőket, egyéb érdekes sárkányszerű ízeltlábúakat. Találkozhatsz igazi élő sárkány-ezerlábúakkal is, amiket akár kézbe is vehetsz!

Sárkánykövek
Bár a legendák sárkányai az őslények világában találtak leginkább otthonra, azért az ásványokat sem hanyagolták el teljesen. Az érdeklődők az ásványtár asztalánál megismerkedhetnek az ókoriak sárkánykövével, és megcsodálhatják, milyen hegyes a sárkányfogkalcit. De azt is megtudhatják, hogyan került sárkányvér a higanybányába, valóban üveg-e a trónok harcának sárkányüvege, és hol lehet hazánkban rábukkanni.

Sárkányok két dimenzióban
Megismerheted a múzeumi könyvtár több száz éves könyveinek sárkányait: hogyan képzelték el őket elődeink, milyen történetek kötődtek hozzájuk. A könyvtári helyszín kézműves foglalkozásán „megszelídítjük” e csodás lényeket, és az éjszaka végén minden látogatónk saját sárkánnyal térhet haza.

Mesék, legendák lényei
Ismerd meg a magyar és más népek meséiben, legendáiban megjelenő „sárkányokat”, sárkányszerű mitikus lényeket!

A négyfejű sárkány
Családi kalandjáték, amely elrepít a mesék, mítoszok és fantasztikus birodalmak világába.

Kelta, szarmata és nomád sárkányok a Kárpát-medencében

További programjaink:
16.30 A Buborék Együttes gyerekkoncert

16.00–24.00 János vitéz és a Magyar népmesék
A Kecskemétfilm jóvoltából megtekinthető a János vitéz és több sárkányos magyar népmese: Az égig érő fa, Sárkányölő Sebestyén, Király kis Miklós, Az égig érő paszuly.

18.00, 21.00 Labdarúgó-Európa-bajnokság
Hozd el apát is! A labdarúgó-Európa-bajnokság meccseit nálunk is nézheted kivetítőn.

16.00–22.00 Kézműves és kreatív sarok
Arcfestés, hennázás, papírsárkány-készítés