A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

„Puder felhőzze, párfőm locsolja" - tárlatvezetés a pop-up kiállításban

2022. június 25. 20:00 – 21:00
tárlatvezetés

„Puder felhőzze, párfőm locsolja"

Pop-up kiállítás írónők gardróbjából

Zeke Zsuzsanna irodalmi muzeológus, irodalomtörténész, Csinszka-kutató tárlatvezetése a pop-up kiállításban

 

-------

Csinszka Ady Endrével 1917 őszén költözött Budapestre a Veres Pálné utcai bérházban található, édesapjától örökölt lakásba, melyet saját ízlése alapján rendezett be. Ezután családtagok és barátok látogatták a házaspárt első közös otthonukban. Csinszka lelkesen mesélt nekik az ezüstkészletükről, a porcelángyűjteményről, szőtteseiről, valamint saját tervezésű ruháiról. Az öltözködés ugyanis meghatározta a fiatalasszony egyéniségét. Nemcsak mint jó házból való úrilány ügyelt a külsejére, hanem az önkifejezés eszközeként tekintett rá.

A Múzeumok Éjszakája keretében szervezett pop-up kiállítás és az ahhoz kapcsolódó vezetések során a látogatók megismerkedhetnek Csinszka stílusával, toalett-titkaival: hol vásárolt, kivel varratott, milyen trendeket követett vagy kire hallgatott frizurája kiválasztásakor. Továbbá szó esik arról, hogy mindez milyen viszonyban állt vele mint nővel, feleséggel és alkotóművésszel. Személyes tárgyai mellett olyan példaképek és kortársak ruhadarabjai, ékszerei, illatszerei jelennek meg a tárlaton, mint Kaffka Margit, Dénes Zsófia, Török Sophie, Kádár Erzsébet és Szendrey Júlia. Mintha egy képzeletbeli zsúron felejtődtek volna Csinszkánál: megidézve a korabeli hétköznapok világát, személyiségről, emberi kapcsolatokról, írói pályáról tanúskodnak.