A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Laura ideges - a METU diákjainak kutatási projektkiállítása

Időszakos kiállítás
kiállítás

Egyedi helyszín: Emeleti folyosó

Kurátor: Páldi Lívia, művészettörténész

Projektvezető: Eperjesi Ágnes képzőművész, a METU oktatója

Ki Laura? És mitől ideges? Van-e olyan, hogy mintha-firka? Ha van, mitől mintha? És ha nem igazi firka, akkor mégis micsoda?

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Leletmentés tematikájú integrált kurzusának Animáció MA, Divat- és textiltervezés MA, Fotográfia BA, Képi ábrázolás BA, Mozgókép BA Operatőr szakirány és Tervezőgrafika BA és MA szakos résztvevői ezeknek a kérdéseknek eredtek a nyomába. A hallgatók Branczik Márta, a Kiscelli Múzeum Építészeti Gyűjteményének főmuzeológusa segítségével a Déli pályaudvar egy rejtett műalkotását fedezték- és dolgozták fel.

A hallgatók először megismerkedtek a Déli pályaudvar történetével és az 1973-ban átadott eredeti épületegyüttes ma is látható elemeivel, majd az épületek egy rejtett műalkotását, Szerdahelyi Laura belsőépítész 1972-ben készült munkáját választották kutatási témául és inspirációs objektumként: a pályaudvar telefonfülkéinek zománcburkolatát a gyárilag rájuk égetett falfirkákkal. A kiállítás megidézi a Déli pályaudvar telefonfülkéit, az eredeti telefirkált paneleket. A Szerdahelyi Laurával készített interjú, melyben a technikáról, motivációiról mesél, a kagylót felemelve hallható, és a falfirkák egy részének forrására is fény derül.

A Laura ideges című kiállítás a METU és a BTM Fővárosi Képtár-Kiscelli Múzeum ezen együttműködésének, kutatási projektjének eredményét mutatja be, melyhez a látogatók is hozzátehetik a magukét.

A projektben részt vevő METU-s hallgatók: Biró Eszter, Buzássy Honóra Patrícia, Csordás Viktória, Durkó Mária, Ferenczi Beáta, Gillich Bettina, Gulyás Botond Tóbiás, Hadi Kornélia, Holinka Orsolya Kinga, Menyhárt Tünde, Nagy-Kaiser Anita, Orosz-Rokszin Tiffany, Peitl Berta, Tóth Róza