A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

"Kincsek a talpunk alól" -Régészeti vezetés a Szent Mihály Altemplomban

2024. június 22. 19:00 - 19:30
tárlatvezetés

Egyedi helyszín: Szent Mihály Altemplom - Március 15. tér 22.

Takács Mátyás régész mutatja be a föld alatti különleges kiállítóhelyet. 

 

A Március 15. tér felújítását alapos régészeti ásatás előzte meg, melynek során a hajdani német város az évszázadok alatt sokszor átépített templomának romjai és értékes leletek, pl. faragott sírkövek kerültek elő.

A Vácot 1241-ben feldúló mongolok elvonulása után a 13. második felében németek költöztek Vác főtéri városrészébe. A beköltözők a régi egyház helyén létesítették a Szent Mihály-templomot és temetőjét, melyek 1319-ben szerepelnek elsőként okleveles forrásban. E korai, feltehetően későromán stílusú épület alapfalaiból olyan kevés került elő, hogy pontos alaprajzát nem tudjuk megrajzolni. A XIV. század végén vagy a XV. században a gótika idején teljesen átépítették, megnagyobbították. A XVI. század közepéig még több kisebb átépítés történt, melyekre a napvilágra került töredékes faragott kövek utalnak. A törökök 1544-ben foglalták el első ízben Vácot, és csak 1685-ben sikerült végleg elűzni őket. Egy 1570 tájáról származó török házösszeírásból tudjuk, hogy az akkori főtéren a Szent Mihály-templom körüli temető romladozó kőfala mellett, annak külső oldalán több török bolt állt, tőlük néhány lépésnyire pedig a piac többi boltja helyezkedett el. A templomot a mohamedánok meghagyták a keresztények kezén, akik pl. 1669 táján még egy új toronnyal is bővíthették azt. Az oszmán hódítók kiűzése után a templomot a váci katolikusok elvették az azt régóta használó protestánsoktól  és a harcokban elpusztult székesegyház helyett püspöki székhelyként használták. Az 1755 utáni években elbontották a középkori késő gótikus szentélyt és a gótikus hajó keleti részét, majd ezek helyén vastag, robosztus alapokkal a középkorinál jóval szélesebb és hosszabb bazilika építését kezdték meg. A feltárás során a keleti oldalon ezek a – nagyrészt tégla – barokk alapfalak és egy altemplom részei kerültek elő. A hajó nyugati részén a barokk idején csak apró átalakításokat végeztek. A tervezett bazilika teljes felépítésére nem került sor, mivel az új püspök 1760 táján leállítatta az építkezést, a templom új és régi falait, valamint a temetőkerítést egyaránt lebontatta, és a maradványokat betemettette. A leleteket bemutató kiállítás a Március 15 tér közepén, a templom altemplomában kialakításra került kiállítóhelyen tekinthető meg.