A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

ITT A MUNKA, HOL AZ OTTHON?

Időszakos kiállítás
kiállítás

Fabricius Anna fotó- és médiaművész évek óta kutatja a munka kulturális és életmódformáló szerepét. Új műveiben a transznacionális családok szociális kapcsolatain keresztül rávilágít a globális kapitalizmus működésében rejlő alapvető feszültségekre, többek között a társadalmi újratermelés biztosítását szolgáló láthatatlan munka nélkülözhetetlen, mégis alulértékelt szerepére. 

A munkások vándorlása a tizenkilencedik század végétől öltött tömeges méreteket, ebben a folyamatban hazánk máig érintett kibocsájtó és befogadó országként is. Ennek ellenére csak töredékes képünk van azokról az emberekről, akik családjuktól távol dolgoznak, hogy az otthon maradottak jelenét és jövőjét biztosítsák. Fabricius Anna az elmúlt évben a mezőgazdaságban vagy a feldolgozóiparban alkalmazott távol-keleti munkavállalókkal dolgozott együtt. A közösen létrehozott művek nem dokumentarista ábrázolások, hanem a videózás és fényképezés kedvéért létrehozott szituációk során mutatják meg a beilleszkedés, az elfogadás, a hiányérzet, a családszeretet és a felelősségvállalás személyes megélését. A kiállítás szervező ereje a „láthatatlanság”: a többségi társadalom számára láthatatlan vendégmunkások és hozzájárulásuk közös jólétünkhöz, valamint az egymásról és a szeretteikről való gondoskodás rejtőzködő formái.  

Fabricius Anna a 2023. évi Kassák Kortárs Művészeti Díj nyertese, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem óraadó tanára, fotó- és videómunkái rendszeresen szerepelnek hazai- és nemzetközi kiállításokon.