Egy éjszaka Jaffában - mesélő főzőbemutató Steiner Kristóffal és Nimrod Dagannal
Idén már 9. esztendeje, hogy a Holokauszt Emlékközpont kertjében, a zsinagóga előtti téren Steiner Kristóf, író és vegán gasztro-szaktanácsadó megidézi a zsidó gasztronómia klasszikusait, amelyeket személyes történetekkel körítve készít el, időnként segítségül kérve néhány nézőt. A kulináris-kulturális kavalkád kóstolóval zárul - amely nem csak a vegánokat igézi meg évről évre.
Idén Kristóf, és társa, Nimrod Dagan a Közel-keleti konyha klasszikusait hozzák el a Páva utcába: lesz humusz maszabaha, azaz csicseriborsó "főzelék", shakshuka - a térség "lecsója", tabule saláta kuszkuszal, és szahlab, avagy melegen tálalt fahéjas-rózsavizes puding. Kristóf és Nimrod éveken át éltek Tel-Aviv Jaffában, és bár ma egy görög falu lakosai, szívünk egy darabja örökre a Levante-térségben marad.
"Béke és emberi jogi aktivistákként, és gasztro-szakemberekként is különösen fontos nekünk, hogy beszéljünk, írjunk a színes és gazdag kultúráról, és a sokféleségük mentén egyező, sok jó emberről, akik hozzánk hasonlóan hisznek benne: lehet, sőt kell is osztozni a hagyományokon, örömökön és bánaton. Egymásért, önmagunkért felelősséget vállalva tápláljuk a közös jót. A tűzhely mellett, az asztal körül, és bárhol, bármerre járjunk is.
Fotó: Salamon Sára