A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Ady és az idő

2022. június 25. 18:00 – 19:00
egyéb
előadás
színház

Ady és az idő

A DramaticArt produkciója

Előadják: Dénes Viktor és Farkas Ádám

Előadásunkat azzal a céllal hoztuk létre, hogy bemutassuk Ady Endre társadalomkritikájának állandóságát és változását a történelmi események mentén. Produkciónk különös aktualitását a költő halálának százéves évfordulója adta. Hitvallásunkhoz híven, előadásunkkal az is célunk, hogy a vers műfaját minél közelebb hozzuk a befogadóhoz. Továbbá, hogy a költő munkássága ne csak az érett hallgatók számára legyen könnyen fogyasztható, hanem az új nemzedék is megértse, átélhesse, élvezhesse azt. Ady Endre Messiás tudata egész költészetét végig kíséri, mint vátesz lesújtó képet jövendöl a magyar társadalomról.

Száz évvel halála után a verseiben megfogalmazott kritikát és társadalomrajzot érdemes újra gondolni és objektív módon láttatni. Pesszimizmusa célja, hogy ostorozva motiválja szeretett népét. Költészetében a csalódottság nem végleges, csak külsőleges. Alapjában reménykedő optimizmus lakozik benne.

Az előadás forrásul használja a verseken kívül Ady Endre jelentős újságírói életművét is, valamint levelezéseit. Estünk átfogó képet ad a költő életéről, eszmeiségéről és költészetéről. Az egyes irodalmi művek, így életrajzi kontextusba helyezve élesebben tudnak megszólalni.