A Türr István Múzeum Észak-Bácska, az egykori Bács-Bodrog vármegye északi részének tájmúzeuma, elsősorban e terület muzeális értékeit gyűjti, dolgozza fel, publikálja és mutatja be a látogatóknak.

Baja 300 éve város

Baja település története a kiállítás címében jelzett 300 évnél jóval nagyobb időtartamot ölel fel, állandó kiállításunkban azonban csak a török hódoltság megszűnte utáni történetét mutatjuk be a muzeológia eszközeivel, pillanatképeket felvillantva a város életéből 1696-tól 1990-ig.

Néprajzi látványtár

A Türr István Múzeum közel tízezer műtárgyat őrző néprajzi gyűjteményét az Örökségszálló elnevezésű projekt eredményeként 2017. október 31-től megtekintheti az érdeklő közönség. A bútorok, a kerámiák, a népszokások tárgyai, a gyermekjátékok, a háztartási és gazdasági eszközök, valamint a mesteremberek munkaeszközei, késztermékei külön termekben kaptak helyet. A megtekinthető tárgyi emlékanyag mellett a látogatók további érdekes információkat olvashatnak és játékokat próbálhatnak ki egy digitális terepasztal segítségével.

Helytörténeti látványtár

A látványtár két helyiségében a múzeum helytörténeti gyűjteményéből válogatott anyagot tekintheti meg a látogató. A nagyobb teremben a Céllövész Társulat 19. századi festett lőtábláit, a céhes ipar bajai emlékeit, valamint a fegyvergyűjteményt helyeztük el.A kisebb helyiségben „a szocializmus építésének” korát idézzük meg. A szobrok, plakátok, a mindennapi élet tárgyai 1945-től az 1960-as évek közepéig mesélnek erről az időről és egy eltűnt világ hangulatáról. A látogatók megpróbálkozhatnak a „szeglövéssel”; a digitális terepasztalon pedig archív városfotókat láthatnak, s válaszolhatnak a képes várostörténeti kvíz kérdéseire.

 

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
Állandó kiállítás
  • kiállítás
ÖRÖKSÉGSZÁLLÓ A TÜRR ISTVÁN MÚZEUM ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSA ÉS LÁTVÁNYTÁRA
Időszakos kiállítás
  • kiállítás
  • tárlatvezetés
A DUNA BAJAI MEGHÓDÍTÓI Csónaktörténeti kiállítás (Roosevelt téri kiállítóterem) 19.00 és 20.00 órakor Buzetzky Győző kurátori tárlatvezetése  
2023. június 24. 18:00 – 23:55
  • gasztronómia
Süteményekkel, kávéval, Petőfi-sorokkal
2023. június 24. 18:00 – 23:55
  • gasztronómia
Borkóstolóval, sörcsapolóval
2023. június 24. 21:00 – 22:00
  • zene
Blue sPot zenekar koncertje
Folyamatos program (2023. június 24. 18:00 – 21:00)
  • gyermekprogram
  • kreatív foglalkozás
Pallós Boglárkával és B. Karai Dórával (emeleti előadóterem)