A Tihanyi Bencés Apátságot I. András király (1046-1060) alapította családi temetkezőhelyül. A 11. századból eredeti állapotában maradt fenn a királyi kripta, közismert nevén altemplom. A barokk templom a 18. században épült. Különleges értéket képvisel az orgona és a szentélyhez csatlakozó barokk sekrestye. A 18. századi monostorépületben napjainkban 13 fős bencés szerzetesközösség él és dolgozik. 2020 júliusa óta egy teljesen megújult, látványos, interaktív történeti múzeum várja az érdeklődőket a monostorban. 2023. június 17. és augusztus 31. között Magyarország első, eredetiben fennmaradt oklevele, a Tihanyi alapítólevél külön kiállítás keretében látható az apátsági múzeumban a normál látogatói útvonal részeként. 

A Tihanyi alapítólevél és kora - időkapu a 11. századba

2023. június 24-én, Szent Iván-Keresztelő Szent János ősi ünnepnapján, a nyári napfordulatkor éjszaka is megnyitja kapuit a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum.

A Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum részei: a barokk templom, I. András király kriptája, a "Lélek a vizek felett" c. interaktív történeti kiállítás és "A Tihanyi alapítólevél - személyesen" c. időszaki kiállítás - 09.00 és 18.00 (pénztár zárása 17.30), valamint 20.00 és 23.30 (a pénztár zárása 23.00) között vezetés nélkül, előzetes regisztráció nélkül, szabadon látogathatóak. EXKLUZÍV élmény, hogy a látogatás során megnézhető Magyarország legelső, eredetiben és jó állapotban fennmaradt, 1055-ben készült oklevele: a Tihanyi alapítólevél, amely első magyar szavainkat tartalmazza. Az okmányt látványos kísérőkiállítás veszi körül, miközben I. András királlyal és lovagjaival lehet találkozni. Belépőjegy váltható az apátsági templom melletti látogatóközpontban érkezéskor 2900 Ft és 1800 Ft (nyugdíjas, diák) áron. 

Vezetett programunk: "Időkapu a 11. századba"

20.00 és 21.00 órakor "Időkapu a 11. századba" címmel szakmai vezetés indul a látogatóközpontból: a csoportok tagjai rövid előadást hallgathatnak meg a Tihanyi alapítólevélről és koráról a látogatóközpont konferenciatermében, 11. század egyházi ének-zenét hallhatnak a gyertyafényes apátsági templomban, majd a bencés atyák mutatják be első magyarországi oklevelünket, végül a szerzetesek ősi kenyerükkel, valamint apátsági borokkal és szörpökkel kínálják a kedves vendégeket. Belépőjegyet csak elővételben lehet vásárolni a Tihanyi Bencés Apátság webshopjában 5900 Ft és 4900 Ft (nyugdíjas és diák) áron. Időtartam kb. 90 perc. Gyülekező 10 perccel a kezdés előtt a látogatóközpontban. 

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
2023. június 24. 20:00 – 22:30
  • attrakció
  • előadás
  • gasztronómia
  • kiállítás
  • tárlatvezetés
  • zene
A TIHANYI ALAPÍTÓLEVÉL ÉS KORA - IDŐKAPU A 11. SZÁZADBA 2023. június 24-én, Szent Iván-Keresztelő Szent János ősi ünnepnapján, a nyári napfordulatkor… Tovább