A Szolnoki Galéria immár ötven éve a Damjanich János Múzeum kiállítóhelye. Elsősorban képzőművészeti tárlatoknak ad otthont az épület, azonban gyakran kerülnek megrendezésre néprajzi, történeti vagy régészeti témájú kiállítások a volt zsinagógában.

A Múzeumok Éjszakáján két kiállítás is várja a látogatókat a Szolnoki Galériában. Az Átkelők a túlvilágra – Két gepida temető a Közép-Tisza mentén című régészeti tárlat a földszinten, az épület karzatán pedig Szenes Hanna, a holokauszt egyik mártírjának emlékére rendezett vándorkiállítás tekinthető meg.

A gepidákról szóló tárlat, amely a Kecskeméti Katona József Múzeum és a szolnoki Damjanich János Múzeum közös kiállítása a Tiszapüspöki, valamint a Bács-Kiskun megyei Tiszaug határában előkerült temetőket mutatja be. A látványos leletanyag, valamint a rekonstrukciós munkák betekintést nyújtanak az 5-6. században élt gepida közösségek mindennapjaiba, temetkezési szokásaiba. A kiállítás a közelmúlt régészeti, illetve antropológiai eredményeit tárja a látogatók elé. A kiállítótérben található múzeumpedagógia saroknak köszönhetően a gyerekek is bepillantást kaphatnak a régészek munkájába.

A Múzeumok Éjszakája keretében a belépés díjtalan.

 

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
2022. június 25. 16:00 – 20:00
  • gyermekprogram
  • kreatív foglalkozás
2022. június 25. 22:00 – 23:00
  • kiállítás
  • tárlatvezetés
F. Kovács Péter, az Átkelők a túlvilágra - Két gepida temető a Közép-Tisza mentén című kiállítás társkurátora kalauzolja végig az érdeklődőket az… Tovább