Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata

A városháza késő eklektikus stílusú, egyemeletes, U alakú épület. A homlokzat 61 méter hosszú a Kossuth téri oldalán. A bal oldali szárny 55 méter hosszú, tizenhét tengellyel, középen kapuval kiépítve, a jobb oldali szárny hossza 48 méter.

A mai Városházával megegyező helyen, az 1700-as évek közepén már állt itt egy középület, melyet 1811-ben lebontottak. A helyére egy új, egyszintes városházát emeltek. Az új, általunk is ismert városháza építését Szolnok megyeszékhellyé válása segítette elő, mivel a közélet új, reprezentatív városházi épületet tett szükségessé. Az építkezés 1882. május 30-án a régi városháza elbontásával kezdődött. Az elbontott régi városháza köveit beépítették a ma is álló épület falaiba.

Az épület 2016-ban megújult, a tetőszerkezet felújításával együtt visszaállították az épület háború előtti arculatát és visszakapta eredeti, kovácsoltvas díszítésű tornyait is.

Városházi KulTÚRA - Időutazás a városházán

Program:

18:00 - 19:00           Tárlatvezetés

19:30 – 20:30          Tárlatvezetés

Az érdeklődők a „Városházi KulTÚRA” címmel megszervezett mintegy 1 órás programon megismerhetik többek közt a városháza épületének történetét, bepillantást nyerhetnek azon helyiségekbe, melyek a mindennapokban a látogatók előtt zárva vannak, betekinthetnek a polgármesteri, alpolgármesteri irodákba, megismerhetik a Dísztermet, a házasságkötő termet, végigsétálhatnak a folyosókon, mindezt Szalay Ferenc polgármester idegenvezetésével.

A program maximális létszáma 25-25 fő. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet legkésőbb 2022. június 20-ig várunk a [email protected] e-mail címen.

Ismerje meg Szolnok egyik legismertebb épületének, az 1884-ben épült, régmúltra visszatekintő városházának történetét, melynek falai sok-sok érdekességet rejtenek!

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
2022. június 25. 19:00 – 20:00
  • tárlatvezetés
Az érdeklődők a „Városházi KulTÚRA” címmel megszervezett mintegy 1 órás programon megismerhetik többek közt a városháza épületének történetét,… Tovább
2022. június 25. 21:00 – 22:00
  • tárlatvezetés
Az érdeklődők a „Városházi KulTÚRA” címmel megszervezett mintegy 1 órás programon megismerhetik többek közt a városháza épületének történetét,… Tovább