A Szombathelyen született Kossuth-díjas keramikusművész, Schrammel Imre alkotásai láthatók az egykori Éva-malomból kialakított modern kiállítótérben.
A művész 2019-ben szülővárosának ajándékozta életműve jelentős részét, 111 alkotást - – ezek, valamint a Herendi Porcelánművészeti Múzeumból letétbe kapott 30 műve tekinthető meg az itt kialakított állandó kiállításon.
Schrammel Imrét családi, érzelmi szálak fűzik Vas megyéhez, és vallja, hogy kísérletező művészete is ebben a tájban gyökerezik: az a tapasztalat inspirálta, amelyet a Rába-parton, a folyóvíz sodrása, az agyagos, homokos alakzatok és a vízben egymásra halmozódó hordalékok megfigyelésével szerzett. Így született munkái mellett jelentősek épületkerámiái, domborművei, a herendi porcelángyárnak készített, a velencei karneválok színes világát megidéző modern kompozíciói, vagy a Minotaurosz-sorozatban készített üreges agyagszobrai.
Schrammel Imre állandó kiállítása az életmű meghatározó műtárgycsoportjait vonultatja fel több tematikai egységben: Metszések, Lőtt formák, Nyomhagyás, Hordalékok, Figurák, Pompei, Torzók, Minotaurosz.
Az épület földszinti fogadóterében időszaki kiállítás várja a látogatókat, a pincehelyiség pedig múzeumpedagógiai foglalkozásoknak ad helyet.  
A mintegy 150 éves Éva-malom történetének nagy részében raktárként funkcionált, s bár többször átalakították, ipari jellegét a mai napig megőrizte. Homlokzatára a 2019-es felújításkor szombathelyiek által megjelölt téglák kerültek. 

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
2022. június 25. 18:00 – 19:00
  • tárlatvezetés
Közreműködnek az ELTE SEK diákjai
2022. június 25. 18:30 – 19:30
  • előadás
A több ezer éves, értékes, „fehér aranynak” is nevezett porcelán őshazája Kína. Ennek a rendkívül magas hőfokon égetett, tökéletesen tiszta és csengő… Tovább
2022. június 25. 19:30 – 20:00
  • előadás
Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész szobrainak alapanyaga az agyag, amely az égetés folyamatával válik végleges, kész munkává. Filozófiája… Tovább
2022. június 25. 20:00 – 21:00
  • előadás
  • tárlatvezetés
Schrammel Imre egyik meghatározó műtárgycsoportjának fő alakja a bikafejű férfi, a Minotaurosz. Az állandó kiállításban több mitológiai alakkal,… Tovább
2022. június 25. 21:00 – 22:00
  • előadás
Hamvas Béla óta tudjuk, a bor nem csupán élvezeti cikk, hanem része a magasabb gondolkodásunknak is. A bornak azonban nemcsak filozófiája, de… Tovább
Folyamatos program (2022. június 25. 18:00 – 23:00)
  • gyermekprogram
  • kreatív foglalkozás
  • újragombolt hagyományok
Gyere és korongozz, szobrászkodj Balázzsal!