Csodás keleti utazás első lépéseit tehetik meg a látogatók a magyarországi török építészet egyik remekművében, a pécsi Jakováli Haszan dzsámiban. Ez az egyetlen a magyarországi török hódoltság egykori területén álló dzsámik közül, amely kupolás terével és minaretjével együtt teljes épségben fennmaradt.

Kiállításunk anyaga megújult, Evlia cselebi török történetíró emlékezetére támaszkodva Pécs hódoltságát, és az oszmán kertkultúrára emlékezve az oszmán virágmotívumokkal ismerkedhetünk meg.A legnagyobb szenzáció azonban maga a XVIII. századi berendezést tükröző dzsámi, ahol az iszlám korai történetébe is betekintést kapnak. Érzékeink stimulálásával illatok-hangok-ízek- a varázslatos kelet világba kalauzolnak el minden látogatót.

A tárlatvezetés során megismerhetik a pécsi derviskolostorok egykori lakóit, szertartásaikat, zenéjüket, képet kaphatnak a dervisrendek szerepéről, és a szúfi csoportok céljairól. A mevlevi dervisek kolostorának bemutatásával részévé válnak, a 2008 óta szellemi világörökségként működő kerengő dervis szertartásnak.

A kiállításon angol és magyar  nyelvű idegenvezetés, és angol-német-francia-spanyol-török nyelvű részletes leírás segít eligazodni az érdeklődőknek.

Török kori séta Pécsett

Egyéni kérésre a Jakovali dzsámitól indítunk török kori sétát Pécs városában. A séta minimum 2 óra, ára: 500 Ft + az igényelt belépők. A  Túra során megismerjük a város 3 nagy alapítványát (vakuf), alapítóinak életét, az épületek funkcióját. Rálátást kapunk Pécs hódoltsági mindennapjaira, lakosaira, és a törk 143 év örökségére. Egyedi izgalmas és különleges élmény! Hívja a 20 400 9301 számot. A túra két főtől már elindítható.

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
2022. június 25. 22:00 – 23:55
  • attrakció
  • előadás
  • tánc
  • tárlatvezetés
  • zene
MEVLEVI DERVIS ZENE ÉS TÁNC Június 25-én egyedi és megismételhetetlen program készül a pécsi Jakovali dzsámiban. Az előadás kezdete este 22.00.… Tovább
2022. június 25. 22:00 – 23:55
  • attrakció
  • előadás
  • tánc
  • zene
MEVLEVI DERVISH MUSIC AND DANCE   On the 25th of June, an unique and unrepeatable program will be held in the Jakovali Mosque in Pécs. The… Tovább