A Magyar Mérésügyi Egyesület "1874 " által létrehozott Metrológiai Múzeum a XII. kerületi Németvölgyi úton található.

A tárlatnak helyet adó épületben 100 éve kezdte meg működését a Magyar Királyi Mértékügyi Intézet. Az 1950-es években jelentős bővítésen esett át a terület és helyet adott az Országos Mérésügyi Hivatalnak. 

Napjainkban Budapest Főváros Kormányhivatalának több főosztálya működik itt, de az alapfunkciókat megtartva az országos etalonfenntartás és számos mérésfajta laboratóriumait őrizik az épületek falai. 

Az Egyesület 2009-től vándorkiállításokkal járta az országot, hogy bemutassa a mérés történetét, muzeális és napjainkban használt eszközökön keresztül. 

A Metrológiai Múzeum 5 éve nyitotta meg kapuit és tematikus kiállítással várja a látogatókat. "Nyugdíjba megy a kilós etalon" című tárlata az alapmértékek új meghatározásának alkalmából készült el.

A kiállítás élő tárlatvezetéssel tekinthető meg. 

Csoportok indulás minden egész órakor, de közben is be lehet csatlakozni. 

A vezetés időtartama Kb. 45 perc. Elsődlegesen magyar nyelven.

A helyszín a 105 autóbusszal közelíthető meg. Agárdi úti megálló.

Az épület nem akadálymentes.

Várjuk kedves látogatóinkat!

150 éves a méter Magyarországon

A méterrendszer magyarországi bevezetésének 150 éves évfordulója alkalmából élő tárlatvezetés mellett megismerkedhetnek a mérés kezdeteivel, a hosszmérés, térfogatmérés és tömegmérés területén.

A tárlatvezetés során számos mérőeszközt akár kézbe is lehet venni, vagy ki lehet próbálni.

A méréstörténeti utazás napjaink metrológiájába való betekintéssel zárul.

 

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
Állandó kiállítás
  • tárlatvezetés
Idén 150 éve született meg az 1874. évi VIII. törvénycikk, amely a „méter mérték behozataláról” rendelkezik. Az Egyesület tematikus kiállítása… Tovább