Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára

A Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára két szomszédos, egybenyitott, gyönyörűen felújított műemléképülete Székesfehérvár belvárosában található. Mindkét épület a 19. században épült, a Szent István tér 2-es számú nőnevelő intézetként működött, a 3-as számú épület pedig lakóházként funkcionált a levéltár 1979-es beköltözésig. Intézményünk évről-évre megnyitja kapuit a Múzeumok Éjszakája látogatói előtt, ilyenkor a programok mellett az érdeklődők megcsodálhatják például a valamikori nőnevelő intézet kápolnáját, díszudvarát és egyéb tereit is.

Volt egyszer egy településfényképezés (1984–1985)

A Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára kiállítással, előadással, koncerttel készül a Múzeumok Éjszakájára. Ezen az éjszakán kiállításunk témájához igazodnak programjaink. A „Volt egyszer egy településfényképezés – Fejér megye 1984-1985-ben” című fotókiállítás fényképei egy 1984-85-ös országos településfényképezési akció keretében születtek, amelyet a Hazafias Népfront hirdetett meg „hazánk felszabadulásának 40. évfordulójára”.

A fotók mellett a korszakot idéző kisebb enteriőrök segítenek az időutazásban, a 80-as évek hangulatának megidézésében. A korszak tárgyi emlékeiből válogattunk: lesz Rubik-kocka, néhány finom holmi az egykori Iparcikk áruházból, sőt még a helyi Fodrászszövetkezet fodrászszékét is ki lehet próbálni. Emellett Retró-kvíz is várja az érdeklődőket, amiből kiderül milyen íze volt a Mese sajtnak és mire (esetleg kire) kentük az Útitárskrémet. A fotósarokban akár tarka nejlon otthonkába is bújhat a játékoskedvű vendég.

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
Időszakos kiállítás
  • kiállítás
A tárlatra kiválogatott fotók egy 1984–85-ös országos településfényképezési akció keretében születtek, amelyet a Hazafias Népfront hirdetett meg „… Tovább
2022. június 25. 19:00 – 20:00
  • előadás
2022. június 25. 20:30 – 22:00
  • zene
Folyamatos program (2022. június 25. 18:00 – 23:50)
  • gyermekprogram
Színezz, ragassz, hajtogass papírházat, öltöztetőbabát.