Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára

Levéltárunk Baranya megye, Pécs és Mohács városa, községek, bíróságok, iskolák, személyek, családok, gazdasági szervek stb. évszázadok során keletkezett iratait, valamint régi pergamenes okleveleket és 1850 előtti muzeális kiadványokat őriz. 1686, azaz a török uralom alóli felszabadulás előtti időkből sajnos nem maradtak fenn iratok.

Baranya vármegye levéltára, a megye legrégebbi folyamatosan működő intézménye, az 1731-ben épült Papnövelde utcai székházában őrizte az iratait. A megyei és a pécsi városházán működő városi levéltár egyesítésével 1950-ben jött létre a Pécsi Állami Levéltár. 1968-ban az intézmény tanácsi irányítás alá került, ekkor kapta a Baranya Megyei Levéltár nevet. 2012. október elsején a levéltár Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára néven az ország egyik legnagyobb közgyűjteménye tagintézménye lett.

Aki a családját kutatja, esetleg az Angster, a Zsolnay, a Batthyány családra kíváncsi, vagy az elmúlt évszázadok története érdekli, nem kerülheti el a levéltárat. Akinek az elmúlt évtizedek során elveszett valamilyen dokumentuma, bizalommal fordulhat hozzánk. Akik egy épület tervrajzára kíváncsiak, szintén gyakori vendégeink. Rendszeresen fogadunk iskolai csoportokat, akik foglalkozások keretében ismerkedhetnek meg a levéltári munkával, egyúttal helytörténeti ismeretekkel is gazdagodhatnak. Nyílt napjainkon a nagyközönség előtt is megnyitjuk kapuinkat és az érdeklődők bepillantást nyerhetnek az egyébként elzárt raktárakba és belső udvarunkba. Az elmúlt évek kiemelt rendezvényei voltak a családtörténet-kutató előadások és bemutatók. Teret adunk külsős könyvbemutatóknak, közgyűjteményi foglalkozásoknak is. A közösségi honlapokon (Facebook, Instagram) is jelen vagyunk. A nagysikerű „Hónap dokumentuma” sorozat keretében levéltárunk kincseiből rendszeresen mutatunk be a nagyérdemű számára is érdekes iratokat.

Fontosnak tartjuk, hogy kiadványaink, illetve az általunk őrzött könyvészeti anyagok az érdeklődők számára minél szélesebb körben olvashatók legyenek, ezért rendszeresen bővítjük az online elérhető digitalizált művek (könyvek, régi újságok és iskolai értesítők) körét.

A folyamatos iratbegyűjtésekkel az MNL Baranya Megyei Levéltára az ország egyik legnagyobb vidéki levéltárává lett, őrizetében jelenleg mintegy 17 500 folyóméter irattal. A nagy mennyiségű iratanyagot három épületben sikerült elhelyezni. Főépületünk a város szívében, a Király utcában, a hajdani Sóház helyén 1871–1872-ben épített Pénzügyigazgatóság historizáló stílusú, kétemeletes palotájában, illetve udvari szárnyaiban kapott helyet. A Rét utcai részleg 1984-től az egykori tejüzem épületében működik, a kutatóterme 2014-ben újult meg. A Nyírfa utcai részleg a Bázis Építőipari Vállalat egykori telephelye 1993-ban került a levéltár kezelésébe.

Az MNL Baranya Megyei Levéltára iratmegőrző és feltáró, közgyűjteményi, közigazgatási, közművelődési, és tudományos tevékenységet lát el. Tudományos munkája elismeréseként 1980-ban elnyerte a tudományos kutatóhely minősítést.

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
Időszakos kiállítás
 • kiállítás
 • újragombolt hagyományok
A nyolcvanas években a Hazafias Népfront kezdeményezésére, a "felszabadulás" 40. évfordulójára készülve jellemzően önkéntes amatőrök társadalmi… Tovább
Időszakos kiállítás
 • kiállítás
 • tárlatvezetés
Plakátok, újságok, levéltári iratok és tárgyi emlékek idézik fel, hogy mivel is töltötték a pécsiek, kicsik és nagyok a szabadidejüket a nyolcvanas… Tovább
2022. június 25. 16:00 – 21:00
 • egyéb
 • gyermekprogram
 • kreatív foglalkozás
Levéltáros kollégáink segítségével az érdeklődök bepillantást nyerhetnek a család(történet) kutatás rejtelmeibe. Akár az első lépések megtételéhez,… Tovább
2022. június 25. 17:00 – 18:00
 • kiállítás
 • tárlatvezetés
Raktárlátogatás levéltáros kollégáink vezetésével. A séta során levéltárunk őrizetében lévő érdekes iratok, dokumentumok is bemutatásra kerülnek.  
2022. június 25. 20:00 – 21:00
 • kiállítás
 • tárlatvezetés
Raktárlátogatás levéltáros kollégáink vezetésével. A séta során levéltárunk őrizetében lévő érdekes iratok, dokumentumok is bemutatásra kerülnek.  
Folyamatos program (2022. június 25. 16:00 – 20:00)
 • gyermekprogram
 • kreatív foglalkozás
 • újragombolt hagyományok
Retro játékok segítségével utazz vissza a nyolcvanas évekbe! Próbálj ki korabeli társasjátékokat, puzzle-t, asztali rugósfocit, gombfocit! Tedd magad… Tovább