A Budakeszi Ívfény Múzeum Budakeszi legszebb részén,az erdő melletti csendes Alkony utca közterületén található. Az épületek a természethez igazodnak, így a tárolókban, kiállítási terekben élő fák nőnek ki, a kiírásokat zöldellő borostyánlevelek keretezik, a histórikus hangszóró hangjára madárfütty felel... Maga a kiállítás a századforduló korával foglalkozik, s ennél fogva a Múzeum kialakítása, építése is történelmi anyagokból, a tárgyalt korszak stílusában készül.

A múzeum látogathatósága:

A múzeum a régi áramátalakító területén kapott helyet, s átalakítási, berendezési munkái még évekig folynak majd. A sokszor száz évnél öregebb gépek közül több darab még működőképes, feszültség alá helyezhető, így ezek látogatása csak múzeológus jelenlétében engedélyezett. A múzeumot és a histórikus szakkönyvtárat bárki ingyenesen látogathatja a munkálatok ideje  alatt is.  Mivel a rekonstrukciók folyamatosan zajlanak, ezért javasolt az időegyeztetés telefonon (20-995-44-60 vagy 70-651-12-92 (titkári vonal) vagy 23-749-257 számon (munkaidőn túli időben is!) A tárgyak magánszemélyeknek térítésmentesen fényképezhetők/filmezhetők, illetve a könyvtár anyaga is sokszorosítható ismeretterjesztési célra. A látogatás nincs nyitvatartási időhöz kötve.

A múzeum tágyköre.

Főképpen  az elektromos ívfény-világítás legkorábbi szakaszát mutatja be, nagyjából 1860-tól az első világháborúig. Az ezt követő időszakban az izzólámpák kiszorítják a bonyolult, napi karbantartást igénylő ívlámpákat. A múzeum témakörébe tartoznak még a hajóvilágítás és morse jeladás eszközei, a műtermi világítás gépei, és a vetítőgépek. Az ívfény technológiát azonban alkalmazták a rádióadásoknál is: ez a szikratávíró. A világ legelső hangszórója is ezen a princípiumon alapult még a mult századforduló előtt, ezt is megtekinthetik a látogatók. Az orvostudományban is szerepet kapott az ívfény: nemcsak a napfény pótlására, de az elektroforézis készülékek révén. Ilyen készülékek is vannak működésképes állapotban a múzeumban. A mikroszkópia is alkalmazta az ívfényt, e témakörből is vannak tárgyaink. A kiállítás körüljárja az ívfényt: áramfejlesztőivel, mérőeszközeivel,műhelyfelszerelésével, szénbetéteivel,irodalmával stb.

Vetítéses előadás és tárlatvezetés a Budakeszi Ívfény Múzeumban

Program:

 A vetítettképes előadás után a múzeum elmúlt évi beszerzéseit, valamint a restaurátori  és építészeti műhely munkáit mutatjuk be. Ezek közül a fontosabbak:

1. a NUBIAi expedíció tárgyai

2. a Debreczeni Református Kollégium századforduló előtti, üveglemezeket vetítő ívfényes berendezésének rekonstrukciója

3. a hatalom által 1965-ben lebontott Nemzeti Színház ívfényes ereklyéinek bemutatása

4.  az USA-ból árverésen vásárolt, majd üzembe helyezett ívfényes gépeinek ismertetése

5. a mára lerombolt Pénzverde háromnegyed évszázados V55-ös modelljének megtekintése

6. a historikus szakkönyvtár „ívfényes" ritkaságai

7. az ívfényes mikroszkóp fénypróbája

8. egy pár perces színi előadás a nemrég lebontott Közlekedési Múzeum 1972.évi selejtezéséről, ennek tárgyi hírmondói (Orgovány Sándor színészi közreműködésével)

9. a FIUMEi ívfényes világitótorony modelljének bemutatása (Eszes Zoltán ajándéka)

10. a világháborúk és az ívfény (közreműködő: Mészáros Attila) 

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
Időszakos kiállítás
  • attrakció
  • egyéb
  • előadás
  • kiállítás
  • tárlatvezetés
1. Vetített, képes előadás – szemelvények az 1810-től napjainkig terjedő időszak legkorábbi elektromos világításából 2. Gyakorlati bemutató a múzeum… Tovább