Magyarországon épen maradt és látogatható Oszmán hódoltság korában épült  2 türbe közül az egyik Pécsett a Rókus domb tetején található. Idrisz baba bektasi dervis,  jóslataival, gyógyítással, és életmódjával kivívta a környezetében élők tiszteletét. 1592-ben bekövetkező halálakor közadakozásból türbét emeltek neki. Sírládája alatt a sziklaüregben nyugszanak csontjai. Török zarándokhely.

A türbe egyedül álló módon nyolc szögletű, terméskőből épült, kevésbé gazdagon díszített, mint más vallási vezetők türbéje. Igazi kuriózum.Belül ismertetést kapnak a bektasi rendről.

 Megtekinthető: Péntek-Szombat-vasárnap-szerda 10.00-12.00 és 14.00-17.00  Összel és tavasszal:  a 20 400 9301-es számon időpontot egyeztetve

Belépő:

felnőtt 500 Ft Kedvezményes 250Ft

VAKSÖTÉTBEN SZABADLÁBON zenés kortárs morzsák, és az Iszlám misztika

VAKSÖTÉTBEN SZABADLÁBON zenés kortárs morzsák, és az Iszlám misztika

Tehetséges fiatalok: Gárdos Martin költő, és két zenész társa Szekeres Miklós és Szekeres Attila, különleges, nálunk kevésbé ismert hangszerekkel a mai huszonévesek életérzését hasonlítják össze a korai iszlám misztika képviselőjének Dzselaleddin Rúminak gondolataival.

Igazi csemegének ígérkező különleges irodalmi és zenei előadás. A megszokott környezetben, párnákon, takarókon ülve, fáklyafényben csodálkozhatunk rá egy generáció életfelfogására. A verseknek és a hangszereknek  -fujara,kaval,talharpa,tombak,daf,udu, doromb- köszönhetően a közel kelet és nyugati világ valóságértelmezésének sajátos fúzióját ízlelgethetjük.

Az előadás kezdete: 2022.06.25 éjjel 00.00-02.00  Pécs, Nyár utca 8/ Nyár köz sarok.

Eső helyszín a Jakovali dzsámi Pécs, Rákóczi u 2.

Előzetes regisztráció: [email protected]

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
2022. június 25. 23:55 – 2022. június 26. 02:00
  • zene
BLIND LEAVE MUSICAL CONTEMPORARY CRUDS AND ISLAMIC MYSTIC Talented young people: The poet Martin Gárdos and his two musicians, Miklós Szekeres and… Tovább
2022. június 25. 23:55 – 2022. június 26. 02:00
  • zene
VAKSÖTÉTBEN SZABADLÁBON ZENÉS KORTÁRS MORZSÁK, ÉS AZ ISZLÁM MISZTIKA Tehetséges fiatalok: Gárdos Martin költő, és két zenész társa Szekeres Miklós és… Tovább