A Vízeum 2020-ban elnyerte az Év kiállítása címet, 2021-ben a Museum of the Year Award-on különdíjban részesült.

 

Cím: Duna Múzeum, 2500. Esztergom, Kölcsey u.2. Tel.: +36 33 500 250 ,

e. mail.: [email protected]

Nyitvatartás:

Hétfő 9-17 óráig

Kedd ZÁRVA

Szerda 9-17 óráig

Csütörtök 9-17 óráig

Péntek 9-17 óráig

Szombat 9-17 óráig

Vasárnap 9-17 óráig

 

Jegyárak:

Teljesárú belépőjegy: 1400 Ft/fő

​Családi belépőjegy: 700 Ft/fő

​Kedvezményes belépőjegy  700 Ft/fő

 

Mozgáskorlátozott látogatóink számára lépcsőlift is igénybe vehető!

 

Részletes információ:

web oldal: http://www.dunamuzeum.hu

FB: https://www.facebook.com/dunamuzeum

Instagram: @dunamuzeum

 

A Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeumot 1973-ban hozta létre az Országos Vízügyi Hivatal elsősorban azzal a céllal, hogy az évszázados vízi múlttal kapcsolatban fellelhető, muzeális értékű dokumentációs és tárgyi emlékanyag ne kallódjon el, hanem rendezett formában nyilvántartva, kiállításokon bemutatva az utókor épülését szolgálja, valamint vízügy részére információs adatbázis is legyen.

A Duna Múzeum szinte egyedülálló a maga nemében, ugyanis még világviszonylatban is kevés hasonló múzeumot találni, mely ilyen mélységben foglalkozna a vízügy, a vízgazdálkodás történetével és hasonló óriási tárgyi és dokumentációs gyűjteménye legyen.

A Duna Múzeum állandó kiállítása (Víz-Idő) 2018 márciusában bezárt, miután 18 éven át szórakoztatta, tanította az érdeklődőket. Az új, állandó kiállítás megnyitójának időpontja 2019. október 11.

Az új kiállítás a Vízeum nevet kapta. Legfőbb célja, hogy megtartva régi követőit, vendégeit, új célcsoportot is elérjen és bevonzzon. Ennek feltétele pedig az, hogy olyan élményt nyújtson, ami a legnehezebben elérhető és aktivizálható réteg, a fiatal felnőttek érdeklődését is felkelti. Ismeretszerzés élményen keresztül – óriási kihívás, aminek a Duna Múzeum új, állandó kiállítása igyekszik megfelelni. Olyan eszközöket, látványos, interaktív elemeket vonultat fel, amik – reményeink szerint – mindenkiben kiváltják a „wow” hatást.

A kiállítás különböző egységekből épül fel, bemutatja a vízgazdálkodás múltját és jelenét, a vízzel kapcsolatos innovációkat, szemlélteti a víz erejének felhasználását, téma a folyók szabályozása, hajózással kapcsolatos érdekességek, a klímaváltozás, a fürdés története, külön rész foglalkozik a Balatonnal, az ásványvizekkel, szódavízzel – és ezek a területek mind önálló egységként működnek. A szokásostól eltérően a kiállítás nem ad javasolt útvonalat, mindenki szabadon járhatja körül a témákat, annyi információt felszedve, amennyi érdekli. Sok kép, sok film, animáció, kevés szöveg – ez jellemzi az új kiállítást.

A Duna Múzeum egyik jellemző darabja a vízgép, vagy aquamobil, ami a régi kiállításban is az egyik kedvenc látványosság volt. Az aquamobil most teljesen felújítva jelenik meg az új kiállításban, fényekkel és narrációval kiegészítve mutatja be a víz erejének sokféle hasznosítását.

A vízgazdálkodással foglalkozó teremben látványos formában mutatjuk be a témához kapcsolódó tárgyakat, falra felfutó animációk szemléltetik és ismertetik a vízügy mérföldköveit, mint például vízközmű, árvíz, belvíz, vízminőség, hajózás, stb. fogalmakat.

Az innovációkat felvonultató teremben olyan tárgyakkal, eszközökkel találkozhat a vendég, amiket vagy jól ismer a hétköznapi életből, vagy teljesen új számára. Mindenki ismeri, de senki sem gondol úgy például a vízöblítéses toalett-re, mint vízügyhöz kapcsolódó innovációra, pedig valóban az, és forradalmian megváltoztatta, megkönnyítette az emberek életét. Vagy említhetnénk itt a vízikereket, ami óriási munkát végez az ember helyett már szinte ősidők óta. Szintén érdekes téma a gőzgépek bemutatása, melyek helytől (széljárás, domborzat, vízerő, igavonóktól) függetlenné tették a munkagépeket. Ki gondolná, hogy a gátak is vízüggyel kapcsolatos innovációk, pedig védelmi funkciójuk nélkül elképzelhetetlen a lakott és művelt területek megóvása, duzzasztóként pedig már a 19. századtól segítették a mezőgazdasági termelést.

A vizes mesterségek bemutatása a kiállítás izgalmas része, hiszen kinek ne csillanna fel a szeme, ha meghallja, hogy aranymosás. A Kárpát-medence Európa egyik leggazdagabb aranymosó helye volt; főleg a Kisalföld, Erdély és a Muraköz. Amikor a Duna belép hazánk területére, sodrása lelassul, hordalékát lerakja, vele együtt az aranyat is. Az aranyászok nagy számban dolgoztak a Duna kisalföldi szakaszán, de előfordultak a Vág, Garam és az Ipoly partjainál is. A vízi mesterségek sorába tartoznak például a bolgárkertészek, a Duna-víz árusok, a faúsztatók, a vízimolnárok, halászok… hadd ne is soroljuk. A mesterségek jellemző és jellegzetes tárgyai szintén a kiállítás részét képezik.

A kiállítás érdekes része a víz halmazállapotainak bemutatása, szemléletesen jeleníti meg a három állapot jellemzőit, vidám, játékos formában, biztosan nem csak a kicsiket varázsolja el ez a látvány, és ami a legjobb, hogy az így felszedett információk biztosan rögzülnek is a fejekben. Játszva tanulni, ugye, hogy ez a legjobb dolog?

A vízügyi témáknál külön fejezetet kap az árvíz, belvíz, folyószabályozás, az öntözés – az információt itt is könnyen érthető, érdekes kis animációkkal, filmekkel, képekkel adjuk át, és természetesen a Duna és a Balaton is kiemelt témaként jelenik meg.

Szinte nincs olyan ember, aki ne hallana a környezetvédelem, a klímaváltozás problémájáról, az új kiállítás is foglalkozik a témával, honnan és hová tartunk jelenleg milyen a helyzetünk. Hogyan változik a Föld vízkészlete, a klímaváltozás milyen hatással van az élővilágra, milyen veszélyt jelentenek az olvadó jégtáblák.

A kiállítás egyik legszebb része a hajózással foglalkozó terem, ahol jól és kevésbé ismert dunai hajók makettjeit, történeti tárgyait vonultatjuk fel, de a szódavíz történetét és az ásványvizeket bemutató rész is biztosan elnyeri a vendégek tetszését.

Igazi különlegesség az úszással foglalkozó rész, ami az őskortól napjainkig mutatja be a történetét, külön kitérve az esztergomi vonatkozású emlékekre.

A sok élménytől megfáradt vendégek számára kellemes pihenőhelyet alakítottunk ki, ahol körbe-körbe filmek futnak, kellemes fények és zene uralkodik, melyek lenyugtatnak, elgondolkodtatnak.

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
Állandó kiállítás
 • kiállítás
A Duna Múzeum állandó kiállítása a Múzeumok Éjszakája alatt folyamatosan látogatható.
Időszakos kiállítás
 • kiállítás
A Duna Múzeum és a Várfok Galéria közös pályázati kiállítása 24-én nyílik meg, és a Múzeumok Éjszakája alatt folyamatosan látogatható.
2023. június 24. 18:00 – 19:00
 • attrakció
 • előadás
 • gyermekprogram
 • színház
 • tánc
 • zene
Népmese népzenével, tánccal, énekkel fűszerezve. A Csillangó meseműhely produkciója.
2023. június 24. 18:45 – 19:45
 • előadás
Virtuális helytörténeti séta a 185 éves esztergomi árvíztáblák helyszínein. Sétavezető: Esztergom Anno/Sárosi Attila helytörténet kutató. Tematikus… Tovább
2023. június 24. 19:00 – 20:00
 • attrakció
 • előadás
 • gyermekprogram
Látványos kémiai kísérletek bemutatója. A kísérleteket bemutatja: Pilling Dávid, A Richter dorogi gyáregységének üzemvezető-helyettese
2023. június 24. 20:00 – 21:00
 • attrakció
 • előadás
 • gyermekprogram
Ismeretterjesztő, szórakoztató előadás élő állatokkal.
2023. június 24. 21:00 – 22:00
 • attrakció
 • előadás
 • gyermekprogram
 • kreatív foglalkozás
Szórakoztató, látványos kísérletek, főleg vízzel.
2023. június 24. 22:00 – 23:00
 • attrakció
 • előadás
 • zene
A Jazzformers együttes koncertje - Jazz és ami mögötte van. A kvartett a klasszikus jazz határait feszegeti, és teszi ezt elegánsan.