Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
2022. június 25. 22:00 – 2022. június 26. 01:00
  • előadás
  • kiállítás
21.50                           Kapunyitás 22.00-22.15                 Éliás Viktor debreceni kántor tolmácsolásában péntek esti liturgiai dallamok,… Tovább

Debreceni Zsidónegyed – Pásti Utcai Orthodox Zsinagóga

A Pásti Utcai Orthodox Zsinagóga

1893. augusztusában kezdték el építeni a zsinagógát és alig egy hónap alatt, már álltak a falak és a debreceni orthodox közösség az őszi ünnepeket már itt köszöntötte.
1902-ben avatták fel hivatalosan, első főrabbija Strasszer Salamon volt. A helyi orthodox közösség néhány intézménye a status quo hitközséggel közösen működött, de hamarosan a Debreceni Zsidónegyed új tagokkal bővült: a Beith Hamindras a tanulás és az imádkozás színtere volt, a pincében orthodox mikve, az udvarban kóser vágoda és a Pásti utcában üzlet nyílt.
A zsinagóga 1984-ig működött. Utolsó orthodox rabbija Deutsch Sándor volt. 2001-ben egy részleges felújítással a homlokzat és a tetőszerkezet újult meg, a teljes restaurálás azonban csak 2012-ben kezdődhetett el.
2015. április 26-án újra teljes szépségében nyílt meg a Pásti Utcai Orthodox Zsinagóga, ami ezentúl nemcsak mint szakrális tér, hanem turisztikai látványosságként, valamint kiállítások, konferenciák, koncertek színhelyeként is szerepet kap.

Az épület galériáján időszaki kiállítások vannak, mely során rendszeresen láthatóak különböző képzőművészeti kiállítások.

Az idei Múzeumok Éjszakája Program során az első Debreceni Zsidónegyed Alkotótáborban készült munkák láthatók.

„KÖZÉPPONTBAN A TÓRA”

A Debreceni Zsidónegyed részeinek (nagy ortodox zsinagóga, baromfi vágoda, bet hamidrash/kis zsinagóga/) eredeti funkcióinak rövid ismertetése, mely az est folyamán kiállítási tér is.

Az idén működésének 100. évfordulóját ünneplő debreceni Építészeti Archívumban különböző dokumentumok mellett egy ideje már a cívisházak tárgyi emlékeit is őrzi a két Podmaniczky-díjas helytörténész, Dr. Horváth Péter és Balogh László. Figyelemmel kísérik a házbontásokat, és izgalmas kincseket mentenek meg az utókor számára. Az általuk gondozott Archívum 2021-ben – mint a város kulturális öröksége – a Cívis Értéktár része lett, 2022 óta pedig a Magyar Tudományos Akadémia által is elismert kutatóhellyé vált. A folyamatosan bővülő gyűjteményük legszebb darabjait mutatják be Közös múltunk nyomában című kiállításban a Pásti Utcai Ortodox Zsinagógában.

A helytörténeti program a Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara, a Debreceni Zsidó Hitközség, valamint a DMJV Önkormányzata együttműködésében valósul meg.

Az idei Múzeumok Éjszakája Program során az első Debreceni Zsidónegyed Alkotótáborban készült munkák láthatók.

A rendezvényre a belépődíj 600 ft.