A Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ ars poetikája múltunkat, gyökereinket kutatni, feltárni, ápolni és tudásunkat átadni utódainknak.

Sajátosságunk, hogy három helyszínen három arculattal rendelkezünk: a Kertvárosi Helytörténeti Gyűjtemény a mátyásföldi villában, a parasztporta a Cinkotai Tájházban és az árpádföldi emlékhely a Tóth Ilonka Emlékházban – mind a miénk, kerületieké.

 

Cinkotai Tájház

Hivatásunk a régi cinkotai paraszti emlékek ápolása, gondozása, átörökítése.

Vendégeink megtekinthetik a régi parasztházat, amely tájházként látogatható, megismerhetik a régi cinkotai paraszti emlékeket, ápolásukat.

Ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódó családi programokkal, gyermekfoglalkozásokkal, rendhagyó tanítási órákkal, népi kézműves programokkal várjuk a gyerekeket, felnőtteket.

A kert és a fedett szín esküvőknek, kerti mulatságoknak, szabadtéri rendezvényeknek, kemencés, bográcsos, üstös sütés-főzésnek adnak helyszínt.

Vállaljuk csoportépítő foglalkozások, születésnapi zsúrok és egyéb összejövetelek szervezését, speciálisan a tájházi környezetbe illeszkedő tevékenységekkel színesítve.

 

Cinkotai Tájház: 

1164 Budapest, Batthyány Ilona utca 16.

Elérhetőségeink: Telefonszám: 06 1 604 8342 E-mail: [email protected]

 

A csonka torony című mesejáték - Tűzugrás a Varázsműhely Művészeti Alapítvány közreműködésével

18.00 - 24.00  TÁRLATVEZETÉS A TÁJHÁZBAN

Az félóránként induló tárlatvezetésen vendégeink megtekinthetik a régi parasztházat, a megismerhetik a régi cinkotai paraszti emlékeket, ápolásukat. (utolsó belépés: 23.00-kor)

19.00  A CSONKA TORONY mesejáték és TŰZUGRÁS a Varázsműhely Művészeti Alapítvány közreműködésével

Interaktív dramatikus játék a magyar népmesei hagyományok világában. A foglalkozás során a gyerekek nem csupán hallgatói, hanem aktív résztvevői és alkotói a történetnek, játékkal, sok tánccal és népzenével. A mesei helyszíneket a Cinkotai Tájházban keltjük életre.

A mesejátékot követően a résztvevők megidézve Szentivánéj éjszakáját "tüzet ugranak",  ami az előttünk álló problémákat jelzi. Ennek átugrásával könnyedén átugorjuk a ránk váró nehézségeket!

21.00 - 23.00 TÁNCHÁZ a Pannónia Néptáncegyüttes közreműködésével

A Pannónia táncosai szeretettel várnak minden kicsit és nagyot, aki szeretne moldvai táncokkal megismerkedni és a táncházban egy jó hangulatú estét eltölteni.

***********

A Múzeumok Éjszakája karszalagok a helyszínen megvásárolhatók.  A felnőtt karszalag ára: 2.200 Ft, a gyermek karszalag ára: 1.000 Ft (6-18 éves korig, 6 év alatt ingyenes a belépés. Ingyenes a belépés még a fogyatékkal élőknek és az ukrán menekülteknek is) Megvásárolhatók a jegymester.hu-n is.

A karszalag az összes résztvevő múzeumra és Budapesten a BKK – Múzeumok Éjszakája 2022 – körjáratainak ingyenes igénybevételére érvényes.

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a  megvásárolt jegyekkel a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ működését támogatják! Köszönjük!

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
Időszakos kiállítás
  • kiállítás
  • tárlatvezetés
18.00 – 24.00 A TÁJHÁZ és a régi cinkotai paraszti emlékek bemutatása félóránként induló idegenvezetéssel
2022. június 25. 19:00 – 20:30
  • attrakció
  • előadás
  • gyermekprogram
  • színház
  • újragombolt hagyományok
19.00  A CSONKA TORONY mesejáték és TŰZUGRÁS a Varázsműhely Művészeti Alapítvány közreműködésével Interaktív dramatikus játék a magyar népmesei… Tovább
2022. június 25. 21:00 – 23:00
  • tánc
  • zene
21.00 - 23.00 TÁNCHÁZ a Pannónia Néptáncegyüttes közreműködésével A Pannónia táncosai szeretettel várnak minden kicsit és nagyot, aki szeretne… Tovább