A budafoki barlanglakások egyidősek a településsel. Létük gazdasági okokra vezethető vissza: a mészkőbányászatra. A vájatokba mélyítették „házaikat" a bányamunkások. Az 1800-as években már 700-800 ember lakott a Promontoron durva mészkőbe vájt lakásokban. Később a szőlőműveléshez elszegődött zsellérek, végül a szegényebb gyári munkások lakták.

Napjainkra egyetlen barlanglakás, pontosabban barlanggóc (több lakás nyílik egy udvarból) maradt fenn a Verebesen. A mai Veréb utcával párhuzamosan lesüllyesztett barlangutcából nyílt, melyet az utca végéről lehetett megközelíteni. Ma ház áll az egykori lejárat helyén.

A budafoki barlanglakásoknak állít emléket mementóként a Veréb utcai barlanglakásból kialakított múzeum korabeli berendezési tárgyaival, kis udvarával.

Nyitvatartás:

A kiállítótér időpont egyeztetéssel látogatható. A látogatáshoz előzetesen be kell jelentkezni:

Appel Péter tárlatvezető 20/447-8333
Gyönki Viktória muzeológus 20/424-9280

A Barlanglakás Emlékkiállítás 2013 december 19. óta a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ telephelye.

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
2022. június 25. 17:00 – 22:00
  • előadás
  • gyermekprogram
  • kreatív foglalkozás
  • tárlatvezetés
  • újragombolt hagyományok
Milyen festékekkel színezték a régiek a ruhájukat és a kiegészítőiket? Mik azok a növények, amik még ma is fellelhetőek a konyháinkban vagy a… Tovább