Újragombolt hagyományok

A Múzeumok Éjszakája idei tematikája

A hagyomány nem állóvíz. Mindig nyitott a valóságra, az újra, de az új sem tagadhatja a múltat, hisz nélküle gyökértelen lenne.

A múzeumoknak és kiállítóhelyeknek kiemelt feladatuk a hagyomány őrzése, bemutatása és a tudás átadása a jövő nemzedékének. Vajon hogyan, milyen eszközökkel, milyen élményalapú megoldásokkal tudják átörökíteni a múltat a jövőbe? 

Ma múzeumba járni nemcsak élmény, hanem menő!

A Múzeumok Éjszakája nem titkolt szándéka, hogy azoknak is felkeltse az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik nem, vagy csak ritkán járnak múzeumba.  Ezért is fontos megmutatni azt, hogy hagyományainkat, értékeinket „újragombolva", azaz újszerű módon, a 21. századi audiovizuális igényeknek megfelelően, izgalmas, érdekes múzeumpedagógiai eszközökkel és társművészetek bevonásával tudjuk bemutatni a látogatók számára.  Hiszen a hagyományaink a múltból erednek, de a jelenhez kapcsolódnak, és most is folyamatosan élnek. 
A múltat tekintjük kiindulópontnak; a tradíciót újraélesztve, modern szemlélettel és eszközökkel átadva, mai dizájnelemekkel vegyítve mutathatják be anyagaikat az intézmények ezen a napon a látogatóknak.