Szent Iván éjjelén kitárulnak Magyarország múzeumainak kapui
Csák János

Szent Iván éjjelén Magyarország múzeumainak kapui kitárulnak, így újra lehetőségünk nyílik elmerülni a magyar kultúra szépségeiben, ahogy az utóbbi két évtized nyarain.

Több mint 400 részt vevő intézmény közel 2000 programja egyetlen éjszakába sűrítve, hatalmas érdeklődéssel kísérve! Elmondhatjuk, hogy a Múzeumok Éjszakája összekapcsolja az ország szinte minden egyes szegletét, és felhívja a figyelmet hazánk örökségére, elevenen élő kultúránkra. 

Óriási a jelentősége, hogy a mai felgyorsult és iránytévesztett világban a kultúra szó ekkora figyelmet kaphat. Ez nem minden országban magától értetődő, még Európában sem. Ma, az elhúzódó háború okozta energia-, valamint a migráció miatti civilizációs válságban a magyarság kulturális identitásának megerősítése, a magyar kultúra védelme különösen fontos a kormány számára.

A magyar állam kötelessége a kulturális értékek védelme és gyarapítása, a hagyományok megőrzése, a művészi alkotómunka közösségi feltételeinek megerősítése és szabadságának védelme, valamint a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó képviselőinek megbecsülése. 

Feltehetjük magunkban a kérdést, mit ér a tehetség, ha nem mutatjuk meg a világnak?

2010 óta színházakat, múzeumokat építettünk vagy éppen újítottunk fel. Új, világszínvonalú kulturális központot hoztunk létre Budapesten a Városligetben, és minden nehézség ellenére – legyen az egy világjárvány vagy háború – támogattuk azokat, akik megtöltik ezeket az épületeket tartalommal. Soha egyetlen egy európai ország nem költött annyit a kultúrájának megőrzésére és gyarapítására, mint amennyit Magyarország.

Tesszük mindezt azért, mert a kultúra közösséget épít, lelkesít, és energiát ad.

A Múzeumok Éjszakája kiváló alkalom arra, hogy ne csak a Magyarországra érkező több százezer külföldi érezze ezt az energiát, hanem mi, magyarok is részesei legyünk kultúránk csodájának. 
Hölgyeim és Uraim! A kapuk nyitva állnak, rajtunk a sor, hogy emelt fővel és nyitott szívvel lépjünk be rajtuk. Legyünk büszkék a múzeumainkra, legyünk büszkék a magyar kultúrára!

Csák János
Kulturális és innovációs miniszter