Június 25-én a Múzeumok Éjszakáján már délutántól várják az intézmények a családokat, hiszen számtalan szórakoztató és egyben hasznos program hívogatja a gyerekeket. Az ország legnagyobb kulturális eseményének hivatalos honlapján a muzej.hu oldalon településre, időpontra és a program típusára is lehet szűrni, így könnyedén választhatunk a gyermekprogramok között is. A teljesség igénye nélkül most kiemelünk néhányat szerte az országból a lehetőségek közül. A Múzeumok Éjszakája idei tematikája az Újragombolt hagyományok, és ezzel a címmel várja az Aquincumi Múzeum romkertjében a gyerekeket a szervezőcsapat, ahol a kalandok mellett a gladiátoriskolában is kipróbálhatják magukat.

Akik mérnöki tudásukat szeretnék bizonyítani, a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban – egy óriási társasjáték keretein belül – felépíthetik a Szent István által alapított koronázó bazilikát. 

Ha valaki szereti az izgalmakat, akkor az abonyi művelődési házban és a Falumúzeumban a misztikus Drakula gróf nyomába eredhet egy éjszakai városi túrán, szabaduló játék keretében. (a program ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött.)

Tovább utazva nyugatra, Győrben a Kreszta-Házban a Kovács Margit állandó kiállításán a Nyomozz a korong körül! – térképes nyomozójátékkal várják a gyerekeket. 

A tatabányai múzeumban, a Bányászati és Ipari Skanzenben az érdeklődők a mélybe ereszkedhetnek, és a legkisebbek különböző érdekes feladatok mellett, elvégezhetik a bányamanóképzőt.

Veszprémben, a Fenyves Malomban, molnár bőrébe bújhatnak a kíváncsiskodók. Látványőrléssel egybekötött interaktív produkció vár az odalátogató kiskorúakra is.

Akik imádják a festményeket, képzelőerejük határtalan, és összeállítanák legoból a saját éjszakai tájképüket, nem kell mást tenniük, mint ellátogatni a Szépművészeti Múzeum Barokk Csarnokába, ahol akár foszforeszkáló legokockák felhasználásával építkezhetnek – egy kicsit újragombolva.

A Göcseji Múzeumban, Zalaegerszegen ezen az éjszakán az is kiderül, hogy mit rejt a tulipános láda, amiben réges-régen a fiatal lányoknak a hozományt gyűjtötték, és nem mellesleg a gyerekek be is öltözhetnek a korhű ruhákba.

Az álmok Álmodói kiállításon a Millenárison interaktív csillagászati élmény stand várja a gyerekeket a Svábhegyi Csillagvizsgáló jóvoltából. Lesz meteoritsimogató, távcsöves napészlelés, plüssbolygós Naprendszer modellezés, távcsöves égboltmegfigyelés, lézeres csillagképtúra.

A Múzeumok Éjszakája – Az éjszaka, amikor minden életre kel! Felejthetetlen élmények várnak a család minden tagjára, akár szabadtéren, akár a múzeumok termeiben június 25-én.