You can add your selected programmes to Favourites by clicking the heart icon. In Favourites, you can sort and print the programmes.

Vasba öntött történelem

Állandó kiállítás
kiállítás

Az anyag német, cseh, osztrák, orosz és magyar öntödék műremekeit tartalmazza, többségük az 1850-1950 közötti időszakban készült. A tárgyak között kisplasztikák, dísztálak és különböző díszített használati tárgyak (tükör- és képtartók, tintatartók, hamutálak, csipkézett öntöttvas tálak stb.), kályhák, kályhalapok, továbbá sírlapok, sírkeresztek és korpuszok fordulnak elő. A gyűjtemény tehát – az építészeti öntvények kivételével – a nem ipari öntöttvas kisöntvények szinte teljes termékskáláját reprezentálja.

Ahogy a magángyűjtőről írtál egykor: “Vasra költötte az utolsó vasát is” (NOL). Berczelly Attila a családi hagyományokat követve fotósként tevékenykedett, egészen addig, míg egy öntöttvas kályhát látva beleszeretett a vasöntés mesterségébe. Gyűjteni kezdte a remekműveket, míg csak bírta anyagiakkal.

Szakemberek is sok tárgyának csodájára járnak, például a kánai menyegzőt ábrázoló, 1579-ből való, Georg Schwarz által Königsteinben készített tűzhátlapnak. Vagy e tárgy párjának, az 1714-es, Bogsánban készült golgotás tűzhátlapnak, de például a munkácsi Schossel András itt látható, XIX. századi gyártmányainak is.