You can add your selected programmes to Favourites by clicking the heart icon. In Favourites, you can sort and print the programmes.

Sietni tilos, nézelődni muszáj! Tisztviselőtelepi séta

2022. June 25. 19:30 – 22:00
egyéb
kreatív foglalkozás

A séta léptékváltásra kötelez: sietni tilos, nézelődni muszáj. A közös sétán „együtt járunk”. Időnként lehajolunk egy emlékért és felvesszük. Néha felemeljük a tekintetünket, ornamenseket pásztázunk, majd kíváncsian rászegezzük egy balkonon kihajoló városlakóra…

Különleges, játékos elemekkel színesített sétára várjuk ezen az estén. Botanikus, antropológus, szociológus, restaurátor, történész, muzeológus lesz a kalauzunk. Bejárjuk a „legintelligensebb falu” területét, felelevenítjük kialakulását és történetét, megidézzük a korábban itt lakó hírességek életét.

A teleppel való ismerkedésünk kiindulópontja a „Tündérkastélyként” emlegetett egykori gimnázium épülete, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum otthona.

Utunk során megfejtjük Budapest egyik legnagyobb felületű domborművét, megismerkedünk a Tisztviselőtelep templomainak építéstörténetével. Megtudhatjuk, ki is volt az a Rezső, aki a telep terének nevét adta a közelmúltig. Felkeressük a telep iskoláit és az egykori Egyesületi Házat is.

Megnézzük, hol élt a helyi gimnáziumban tanító Babits Mihály, valamint a feleségével, Valériával itt lakó Dienes Pál, és az első diplomás magyar orvosnő, Hugonnai Vilma. Szó lesz még Jókai Mór második feleségéről, néhány postagalambról, hangjegyekről, a „Tizenegyek bandájáról” és egy megbúvó, telepi növény is elárulja a származását.

Indulás: Könyves Kálmán krt. 40.

Érkezés: Szenes Iván tér

Sétamester: Pifkó Dániel, OPKM főmuzeológus

Sétavezetők: Bogdán Melinda, Csák Zsuzsanna, Cs. Tóth Levente, Péterfi Rita, Sánta Péter

Regisztrációjukat várjuk a [email protected] címen vagy jelentkezzenek a +36 1 323 5513-as telefonszámon.