Szőnyi István Emlékmúzeum

Telefon: 
+36 27 620 161

A Múzeumok Éjszakája idei központi témája az Utazás, így ennek megfelelően Szőnyi István külföldi útjain készült alkotásait, valamint az akkori közlekedési eszközöket megörökítő képeit ismerheti meg a látogató. Lehetőség nyílik a kreativitásunk kibontakoztatására is, az alkotáshoz pedig a föld, víz és levegő elemeit hívjuk segítségül. Emellett mi magunk is útra kelünk, ugyanis evezéssel egybekötött tematikus sétán mutatjuk be Zebegényt. A már hagyománynak tekinthető bábszínház mellett, rendhagyó tárlatvezetés, kültéri festés, valamint vetélkedő színesíti a programkínálatot. Egész napos karszalag felnőtteknek: 1200 Ft Nyugdíjasoknak, gyermekeknek: 600 Ft A tematikus séta regisztrációhoz kötött! [email protected], +27 620 161 A MÚZEUMRÓL Szőnyi István (1894-1960) a XX. századi magyar festészet kiemelkedő alakja, 1924-től haláláig élt és alkotott Zebegényben. Művészete itt teljesedett ki, festészetét a varázsos szépségű táj, a faluban élő emberek ihlették. Műveiben költészetté emelte a hétköznapokat. Egykori lakóháza és műterme 1967-től emlékmúzeum. A ház nemcsak a hagyományos értelemben vett múzeum, hanem több annál. Az alapítók célja az volt, hogy minél hűségesebben őrizzék meg és mutassák be a Szőnyi műveket és azt a környezetet, ahol a művek születtek. Így a múzeumlátogatóknak abban a ritka élményben lehet részük, hogy, megismerhetik a műhely, a műterem nézőktől egyébként elzárt relikviáit, átérezhetik a hely szellemét. MEGKÖZELÍTÉS Vonattal Budapest Nyugati pályaudvarról induló Szobig közlekedő vonattal jutunk el Zebegényig.  A vonalon közlekedő, S70-es jelzésű személyvonat minden állomáson megáll, a Z70-es jelzésű zónázó vonat  pedig Budapest-Nyugati és Vác között nem áll meg, Szobtól minden állomáson megáll. Az aktuális menetrendről kérjük a elvira.mav-start.hu/ honlapon tájékozódjanak. Autóval Budapest felől leggyorsabban a M0 autópályáról nyíló M2 úton jutunk el Vácig. Vácnál a körforgalomban Szob felé kell lekanyarodni a 12-es főútra mely végig halad a Duna kanyarulatai mentén jutunk el Zebegénybe.

Programjaink

13:00 - 20:00
|gyermekprogram, kreatív foglalkozás
Kreatív foglalkozás a múzeum kertjében A Múzeumok Éjszakája idei témája az utazás. A mai kor embere már a földet, vizet és levegőt is... Tovább »
14:00 - 15:00
|előadás, gyermekprogram, színház
Fabula Bánszínház Vuk című előadása. A program a múzeumba váltott karsalaggal ingyenes! Szőnyi István zebegényi otthonába a húszas... Tovább »
15:30 - 16:30
|gyermekprogram, tárlatvezetés
Egy bőrönd telis-tele régi fotókkal, érdekes tárgyakkal. Kié lehetett? Kik láthatók a fotókon? Kik élhettek egykor a múzeumban? Mi a... Tovább »
16:30 - 17:30
|tárlatvezetés
Tárlatvezetés- Szakralitás Szőny István művészete c. kiállításban Az ősszel záró kiállításunk témája Szőnyi István művészetének eddig... Tovább »
18:00 - 20:00
|egyéb, #utazásélménymúzeum
Séta Szőnyi István nyomában  Szőnyi István neve mára már összeforrott Zebegénnyel. Itt élt, ide kötődik munkásságának nagy része. A... Tovább »