2019. június 22.,
18:00 - 23:00
attrakció
előadás
gyermekprogram
kiállítás
kreatív foglalkozás
tárlatvezetés
#utazásélménymúzeum

Múzeumok Éjszakája a Szombathelyi Képtárban

18.00 Mediacubes – Kelemen Botond és Budai Bálint performansza

            30 alatt – pályakezdő művészek bemutatkozó kamaratárlata - kiállításmegnyitó

 

Kiállító művészek: Baráth Noémi, Budai Bálint, Füle Anna, Hérincs Adrienn, Horváth Tibor, Kelemen Botond, Kovács László, Kulcsár Bence, Márfi Virág, Nyári Emma, Pálhegyi Flóra, Rodler Réka, Rozner Anita, Szigeti Kinga, Takáts Fruzsina, Várhelyi Zsófia, Vincze Márton

            Rapidrandi a kiállítás művészeivel

 

Tárlatvezetések:

18.30 Tárlatvezetés az Ugródeszka, sekély víz című diplomakiállításában Salamon Júlia kulturális menedzserrel

20.00 Tárlatvezetés az állandó kiállításban Cebula Anna és Gálig Zoltán művészettörténészekkel

 

Előadások:

19.00 A síkon túl

Előadó: Sztranyák Zsófia grafikusművész

Hogyan léphet ki egy grafikus a síkbeli nyomtatásból a 3D világába? Erre ad választ a szombathelyi művész.

 

19.30 Út a Iora-hoz /MES

Előadó: Fabricius-Nagy Emese iparművész

A IORA moduláris rendszer a Moholy-Nagy Formatervezési Ösztöndíj keretei között született 2016-ban. Inspirációs forrása a természetből fakad, formavilága a gránátalma belső struktúrájából merít. Elemkészletéből személyre szabott tárgyakat hozhatunk létre, mivel szabadon alakíthatók a méretek, formák és a színek a megrendelő igényei szerint.

 

20.00 A minta hangja

Előadó: Szirmay Zsanett textilművész

Hallott már hangzó textilről? Szirmay Zsanett díjnyertes Soundweaving című textil installációja minden érzékszervet egyszerre mozgató, a népművészet, a design és a zene határterületeit ötvöző projekt. A hímzések lézervágott textilekké, a keresztszemes minták pedig dallammá alakulnak.

 

20.30 Reklámfilmek hátterében

Előadó: Kulcsár Bence és Dabronaki Dávid média designerek

Ismerd meg, mit nyújt az animációs szakma 2019-ben! Milyen ma a stúdiók körforgása, hogyan épül fel egy projekt, meddig tart, amíg elkészül?

A Motionblur Studios az előadásra sok szeretettel várja a szakma iránt érdeklődőket, akik megismerhetik a legújabb nemzetközi módszereket és az ebben rejlő lehetőségeket.

 

 

21.00 A MOMÉ-tól a Szárnyas fejvadász 2049-ig – Digitális víziók egy csésze teával

Előadó: Balogh Balázs média designer

Balogh Balázs – a FILLSCRN egyik alapítója - tagja volt annak a magyar stábnak, amely a Szárnyas fejvadász 2049 című film jeleneteihez készített animációkat a képernyőre, és ezeket a forgatás alatt élesben működtette. Nevéhez köthető a vizuális kommunikációval, arculattervezéssel foglalkozó „studio That’s it”. Idén ő tervezi a Design Hét Budapest 2019 országos rendezvény arculati rendszerét.

 

21.30 Digitális zenetörténelem, digitális hercegnők

Előadó: Prieger Zsolt újságíró, az Anima Sound System alapítója

Mikortól beszélhetünk digitalitásról? A füstjeltől? Mi köze a morzejelnek a digitalitáshoz vagy éppen Beethovenhez? Honnan kezdődik az elektronikus zene? És vajon kik voltak azok a legfontosabb hölgyek, akik a kísérletezésben és zeneírásban eljutottak a hercegnői rangig? Főhajtás és zenei történelemóra Prieger Zsolttal, aki tanár, zenész, Anima-főnök, író, újságíró, irodalom-fan és legfőképpen Szombathely- és múzeumrajongó.

 

 

19.00-21.00 Digitálisportré-készítés

Az ARTOPOLIS Művészeti Iskola interaktív foglalkozása Bonyhádi Károly, 

Horváth Valéria és Vörös Máté grafikusok közreműködésével

 

Bemutató:

Szépművészeti Múzeum – utazó digitális labor, 3D szkennerek bemutatása

 

Foglalkozások:

Nyomozz, hogy nyomtathass!; I love Képtár – kitűzőkészítés; közösségi kerítésszövés és piknik; legál fal a Képtár folyosóján; graffiti; 3D-toll próba; Nyomdázz csomagolásmenteset! – egyedi Laud-zsákok neked

 

Irokéz Galéria (II. Rákóczi Ferenc u. 12.)

 

22.00 Tárlatvezetés az Igor és Ivan Buharov: Spirituális polgári engedetlenség című kiállításban

 

Igor és Ivan Buharov (Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor) legújabb kiállításán a művészduó 2018-ban a gráci Steirischer Herbst-re készített multimediális installációjának az Irokéz Galéria terére alkalmazott változata látható. A filmes és installatív elemekkel berendezett environment, amely a szerzőpáros most készülő nagyjátékfilmje előtanulmányának is tekinthető, a Buharov-filmek esztétikáját, álomszerű, szürrealista-dadaista narratíváját és képi világát idézi.

 

A kiállítás megtekinthető a Múzeumok Éjszakáján 18-tól 24 óráig.