2017. június 24., 16:00 - 2017. június 25., 00:00
attrakció
egyéb
gyermekprogram
kreatív foglalkozás

LEGO © alkotások és foglalkozások a tekerd! csoporttal

Látványos, LEGO kockákból épült képekkel és kreatív közösségi programokkal épül be a Múzeumok Éjszakájába a nyíregyházi tekerd! csoport. A LEGO Helyi Közösségi Szerepvállalás program támogatásával működő önképző és alkotócsoport izgalmas foglalkozásokkal készül: bárki megépítheti a jövő múzeumát, úszhat zöld kockatengerben vagy összerakhatja a legnagyobbat ugrató járgányt. Emellett a látogatók közösen összerakhatják majd LEGO kockákból a Nemzeti Galéria egy fontos alkotását.

A Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma “tekerd!” nevű csoportja 2004 szeptemberében alakult. A csapat tagjai főleg hátrányos helyzetű, roma, tanulási vagy magatartási problémákkal küzdő tanulók. Eleinte még csak saját szórakoztatásukra építettek, mostanában viszont már külföldi képzőművészekkel is együtt dolgoznak - többek között az osztrák Anatol Knotekkel (a közös munka eredménye az egyik kiállított alkotás), a MARVEL Comics rajzolóival, illetve a Vasarely Foundation elnökével, Pierre Vasarelyvel.

A csoport kiállítása három éves tevékenységük keresztmetszetét adja. A több ezer LEGO kockából épült alkotások szinte kizárólag fekete, fehér és a szürke két árnyalatából állnak össze. A bemutatott képek az egységes téma helyett inkább az alkalmazható építési technikák sokféleségére helyezik a hangsúlyt. Bár a képek többsége a csapat saját munkája, kiállításra kerül már létező alkotás átépítése, illetve olyan installáció is, ami az eredeti mű alkotójának közreműködésével készült.