Időszakos kiállítás
attrakció
előadás
kiállítás
tárlatvezetés

A honi légvédelem híradó hálózata és eszközei a második világháború alatt (Magdó Csaba, a HTE Technikatörténeti Szakosztály tagja)

A téma kutatója mutatja be azt a speciális, csak a légvédelmi figyelőőrsök által használt távbeszélő készüléket, melynek segítségével kódolva adták le a léközöknek (légvédelmi központoknak) a megfigyelt repülőgépek paramétereit, majd azok a jelentés alapján adták ki a légvédelmi riasztást.

Ehhez az egész országot lefedő, külön kiépített híradóhálózatra és központokra volt szükség, melyek eszközei és összehangolt működése először kerül bemutatásra a nagyközönség előtt.

Ez a program csak a Múzeumok Éjszakája alatt tekinthető meg a helyszínen!

A fotókon:

1. 39. M. gépivontatású légvédelmi fülelőkészülék
<kép: fortepan.hu, szám: 148181>

2. A légvédelmi jelzőrendszerben használt 36. M. induktoros távbeszélő készülék
A készülékbe épített számtárcsa segítségével adta le a figyelőőrs távbeszélője az észlelt repülő(k) adatait a kerléköz (kerületi légvédelmi körzet) számára, úgynevezett kodex-jelek segítségével.

3. Az Orléköz (Országos Légvédelmi Központ, "Sziklaközpont") felvevő helyiségében egy önkéntes híradónő a távírószalagra nyomtatott kódokat (kodex-jeleket) az átjátszó billentyűzettel az őrsitérképre küldi át, ahol a jelekből már olvasható információ jelenik meg.
<kép: arcanum.hu>